Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Απαραίτητη η μείωση κατανάλωσης κρέατος
Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Σοφία Μπρέζα, του τμήματος Γ1.
Η κατανάλωση κρέατος στις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% περίπου, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Το πρόσφατα αποκαλυφθέν σκάνδαλο με τη χρησιμοποίηση κρέατος αλόγων αποκάλυψε σύμφωνα με την έκθεση “Our Nutrient World” τις “σκοτεινές πτυχές” της βιομηχανίας κρέατος, και τις καταστροφικές μεθόδους παραγωγής, η οποία προσπαθεί να καλύψει την τεράστια ζήτηση.
Η τεράστια αύξηση στην κρεατοφαγία τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε εντατικοποίηση της παραγωγής με αποτελέσματα καταστροφικά για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Η παγκόσμια τάση στις διατροφικές συνήθειες άρχισε να περνά από τις φυσικές τροφές προς την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα τα προϊόντα κρέατος να αποτελούν το βασιλιά της διατροφής στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η παραγωγή κρέατος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού (μ.ο. 30 λίτρα/κιλό κρέατος) και σιτηρών, ενώ η εντατικοποίηση της παραγωγής λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εισήγαγε την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στα διάφορα στάδια παραγωγής. Επιπλέον, η παραγωγή κρέατος αποτελεί την πλέον ρυπογόνο γεωργική δραστηριότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων εκπομπών ρύπων (NO2, NH3, O3, N2O κ.α.)
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Σάτον, εκ των επικεφαλών της σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (18/2), η απειλή από τον τρόπο παραγωγής κρέατος είναι τεράστια και για τα οικοσυστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται τη δημιουργία «νεκρών ζωνών» γύρω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, εξαιτίας της απώλειας φυσικών πόρων και της μόλυνσης που δημιουργείται.
Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από αναπτυσσόμενες αγορές οι επιπτώσεις αν οι “παραδοσιακές κρεατοφάγοι” Ευρώπη και Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να καταναλώνουν στους σημερινούς ρυθμούς θα είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στις θεωρούμενες “ανεπτυγμένες” χώρες, είναι υπεύθυνο για το 37% της κατανάλωσης κρέατος παγκοσμίως.
Η έρευνα θεωρεί “μονόδρομο” τη μείωση της κατανάλωση κρέατος, μέσω της εισαγωγής περισσότερων λαχανικών και άλλων διατροφικών προϊόντων στην καθημερινή κουζίνα των ανεπτυγμένων κρατών.
Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι καταναλώνουν κρέας σε υπερβολικές ποσότητες, απλά και μόνο από συνήθεια, αφού το κρέας έχει συνδεθεί συνειδησιακά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου (παλαιότερα) ενώ μονοπωλεί τις διατροφικές συνήθειες των νεότερων γενεών μέσω της ασταμάτητης προβολής του ως αναντικατάστατο διατροφικό προϊόν.
Η συνήθεια αυτή όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβλαβής, αυξάνοντας την μόλυνση, την κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας και την μείωση των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται από τον οργανισμό (και τα οποία το κρέας παρέχει σε ελάχιστο βαθμό).
Κλειδί, εκτός της σημαντικής αλλαγής που απαιτείται στις διατροφικές συνήθειες Ευρωπαίων και Βορειοαμερικάνων, αποτελεί η βελτίωση της θρεπτικής αποδοτικότητας (nutrient efficiency) στις καλλιέργειες και την παραγωγή κρέατος και η παραγωγή με την μικρότερη δυνατή σπατάλη ενέργειας και πόρων.
ΠΗΓΗ: Solon.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου