Σελίδες

ΟΠΑ1ΓΔ

ΟΠΑ1ΓΔ
Μέλη της ΟΠΑ1ΓΔ τη Σχολική χρονιά 2016-2017

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής: Ιωάννα Κυριαζίδου του τμήματος Β1 και Μαρία Αρβανιτίδου του τμήματος Β2
Το όζον, όταν βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θεωρείται ρύπος. Ωστόσο, στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας το όζον υπάρχει φυσιολογικά και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Σχηματίζει μια στιβάδα και απορροφά μεγάλο ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όταν όμως ελευθερώνονται στον αέρα χλωροφθοράνθρακες (freon ή CFCs), το αέριο αυτό καταστρέφεται. Έτσι, εξασθενεί η στιβάδα του όζοντος, με αποτέλεσμα να διέρχεται από την ατμόσφαιρα μεγάλο ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι επικίνδυνη για τους οργανισμούς, π.χ. προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας ;

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Ο Πύργος αυτός έχει ύψος 58,36 μέτρα από τα θεμέλια και 55 μέτρα από την βάση. Το συνολικό του βάρος είναι 14.453 τόνοι. Επί 800 χρόνια, το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Πίζας, που στεκόταν σε μια εύθραυστη ισορροπία «φλερτάροντας» με τους νόμους της βαρύτητας, είχε δημιουργήσει μεγάλο θαυμασμό αλλά και πολλές απορίες. Μήπως σχεδιάστηκε για να γέρνει; Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου δεν έπαθε τίποτα! Αρχικά λένε πως το σχέδιο ξεκίνησε από τον αρχιτέκτονα Bonanno Pisano (bonano di piza) . Νεότερες έρευνες λένε πως δημιουργός του είναι ο Diotisalvi. Ο Πύργος άρχισε να χτίζεται το 1063. Δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στον ποταμό Άρνο, αλλά στα βορειοδυτικά τείχη της πόλης. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του καθεδρικού ναού, διαγώνια προς την ανατολική πλευρά. Το πιθανότερο είναι ότι το χρησιμοποιούσαν σαν ένα είδος φάρου αλλά και ως παρατηρητήριο.

Έρημος

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής Γλάβα Μαρία, του τμήματος Γ3
Η έρημος αποτελεί γεωλογικό σχηματισμό ή περιοχή η οποία δέχεται πολύ λίγες βροχοπτώσεις. Ως έρημοι ορίζονται οι περιοχές που δέχονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 250 χιλιοστά υετού ετησίως, ή περιοχές όπου το νερό που χάνεται στο έδαφος είναι περισσότερο από το νερό που πέφτει από τους υετούς. Οι έρημοι κατατάσσονται ως θερμές έρημοι ή ήπιες έρημοι ή ως ξηρά μεγαθερμικά κλίματα. Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύκτας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών υγρασίας. Στις θερμές ερήμους η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 °C ή και υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι και πέφτει ως και τους 0 °C βαθμούς ή και χαμηλότερα το χειμώνα. Το νερό παγιδεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία τόσο από τον Ήλιο όσο και από το έδαφος και ο ξηρός αέρας της ερήμου είναι αδύνατο να εμποδίσει την ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας ή να παγιδεύει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής θερμότητας φτάνει στο έδαφος, ενώ μόλις ο Ήλιος δύσει η έρημος ψύχεται γρήγορα αποβάλλοντας την ζέστη προς το διάστημα.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η χλωρίδα και η πανίδα της Γης

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής Καλογήρου Μαρία, του τμήματος Γ3
Με τον όρο πανίδα χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Είναι όρος της ζωολογίας και παλιοζωολογίας για το σύνολο του ζωικού βασιλείου μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας ή και γεωλογικής περιόδου. Η πανίδα διακρίνεται στη χερσαία και την υδρόβιο όπου η καθεμιά ανάλογα του περιβάλλοντος που βρίσκεται διακρίνεται επιμέρους σε πολική, τροπική, εύκρατη, ωκεάνια ή θαλάσσια, λιμναία και ποτάμια. Η μελέτη των διαφόρων πανίδων στην επιφάνεια της Γης αποτελεί αντικείμενο έρευνας της ζωογεωγραφίας, ενώ για τις παλαιότερες γεωλογικές περιόδους της παλαιοζωολογίας και παλαιοζωογεωγραφίας. Χλωρίδα είναι ο γενικός όρος που χαρακτηρίζει το σύνολο των φυτών τα οποία φύονται στη γη.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

100 εκατ. δέντρα κόβονται ετησίως για τις ανάγκες των εορτών

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής: Μπέσσας Δημήτρης, Μπέσσας Ηλίας και Μπέσσσα Αναστασία του τμήματος Γ1
Περί τα 100 εκατ. κομμένα φυσικά δέντρα διακινούνται παγκοσμίως για εμπορικούς σκοπούς, προκειμένου να «μεταδώσουν» το πνεύμα των πνεύμα των εορτών σε πλήθος κατοικιών, καταστημάτων αλλά και δημόσιων χώρων, όπως επιτάσσουν οι πρακτικές των Χριστουγέννων.Μολονότι οι πωλήσεις πλαστικών χριστουγεννιάτικων δέντρων έχουν αυξηθεί για περιβαλλοντικούς λόγους καθώς και εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου, τα έλατα που μεγαλώνουν ειδικά για τα Χριστούγεννα εξασφαλίζουν δεκάδες θέσεις εργασίας, όπως διατείνονται οι Συνεταιρισμοί διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών για χριστουγεννιάτικα δέντρα σημείωσαν αύξηση 3,1% τον Δεκέμβριο του 2011.Μάλιστα, οι δαπάνες για χριστουγεννιάτικα δέντρα βρίσκονταν για τρίτη χρονιά (το 2011) σε άνοδο ύστερα από την καταβύθιση (σε ποσοστό περίπου 11%) του 2008, μεσούσης της ύφεσης. Αριθμητικά και μόνο το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έρχεται πρώτο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, με 30,8 εκατ. αγοραστές το 2011 ενώ την ίδια περίοδο πωλήθηκαν 9,5 εκατ. πλαστικά δέντρα. Οι καιροί όμως όπου το πλαστικό δέντρο αποτελούσε δείγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας έχουν περάσει;

Σεισμός

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός ορίζεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ. Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε ένα αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο. Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ρύπανση ατμοσφαιρικού αέρα και επιπτώσεις

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χρηστίδης Γεώργιος, του τμήματος Γ5
Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αν και πολλές φορές δεν είναι απόλυτα κατανοητό τι σημαίνει ρύπανση περιβάλλοντος, πως προκαλείται, αν υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπισθεί και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας. Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η πρόοδος των οποίων εκτός από σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην ανθρωπότητα έχει επίσης και δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στην υγεία των ανθρώπων («το τίμημα της εξέλιξης») Το πρόβλημα έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι 60.000 θάνατοι κάθε χρόνο στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και 3.000.000 σε παγκόσμια κλίμακα οφείλονται στην μακροχρόνια έκθεση ρύπων της ατμόσφαιρας (από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το περιβάλλον).

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Μόνο 5 λευκοί ρινόκεροι απέμειναν στον κόσμο

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζής Γεώργιος του τμήματος Β5
Μόνο πέντε λευκοί ρινόκεροι του Βορρά απομένουν στον κόσμο, μετά τον θάνατο του λευκού ρινόκερου του στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Ο ρινόκερος με το όνομα Ανγκαλίφου, ηλικίας περίπου 44 ετών, πέθανε από γηρατειά την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Ντάρλα Ντέιβις. Οι άλλοι επιζώντες εκπρόσωποι του είδους βρίσκονται άπαντες σε αιχμαλωσία. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται ένας ηλικιωμένος θηλυκός ρινόκερος στον ίδιο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, τρεις στην Αφρική και ένας στην Τσεχική Δημοκρατία.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ανακύκλωση

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σηκωτίδης Θάνος του τμήματος Β2
Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θαλλασα.

Πλανήτες

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής, Καραβίτση Άννα του τμήματος Β1, Ανθοπούλου Ελισάβετ του τμηματος Β2 και Ηλιάδου Ουρανία του τμήματος Β3
Οι πλανήτες σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που (α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από κάποιο άλλο σώμα, (β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και (γ) κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται. Τα σώματα που καλύπτουν τα πρώτα δύο κριτήρια αλλά όχι αυτό της κυριαρχίας στην τροχιά τους, όταν δεν είναι δορυφόροι, λέγονται «πλανήτες νάνοι».[1] Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαιοελληνική φράση «πλάνητες αστέρες» (άστρα που περι-πλανιούνται), σε αντίθεση με τους αστέρες που μοιάζουν ακίνητοι στον ουράνιο θόλο (εξ ου και η ονομασία «απλανείς αστέρες»). Είναι παράγωγο της λέξης "πλάνης" που σημαίνει περιπλανώμενος, χωρίς μόνιμη διαμονή .

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσορτανίδης Αχιλλέας, του τμήματος Β5
Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια (Υ/Ε) είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση και τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού των λιμνών και της κινητικής ενέργειας του νερού των ποταμών σε ηλεκτρική ενέργεια. Η μετατροπή αυτή γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μέσω της πτερωτής του στροβίλου, έχουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε μηχανική ενέργεια με την μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής και στο δεύτερο στάδιο, μέσω της γεννήτριας, επιτυγχάνουμε τη μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το σύνολο των έργων και εξοπλισμού μέσω των οποίων γίνεται η μετατροπή της υδραυλικής ενέργειας σε ηλεκτρική, ονομάζεται Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ).

Χιόνι

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής Γλάβα Μαρία, του τμήματος Γ3
Το χιόνι είναι ένα είδος υετού που αποτελείται κατά 100% από παγοκρυστάλλους σε μορφή χιονονιφάδων. Το χιόνι δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες. Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης. Αν και είναι κοινότατο στους πόλους εν τούτοις σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία. Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Απειλούμενα είδη ζώων

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Στην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για την προστασία των απειλούμενων ειδών με δραστηριοποίηση πολλών φορέων. Μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην προστασία κάποιων ιδιαίτερα σπάνιων ειδών ζώων, ορισμένα εκ των οποίων συναντώνται μόνο στην Ελλάδα και κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Μεγαλύτερη απειλή δέχεται η Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Η συγκεκριμένη φώκια είναι το σπανιότερο είδος φώκιας και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ρύπανση της θάλασσας απο τα πετρελαιοειδή

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζημιχαήλ Νικόλαος, του τμήματος Β2
Ένα μεγάλο μέρος των ρύπων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καταλήγει στους ωκεανούς. Στους ρύπους αυτούς ανήκουν και τα πετρελαιοειδή που εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον από τις δραστηριότητες και τα ατυχήματα σε πλοία και κυρίως σε δεξαμενόπλοια. Ατύχημα στο δεξαμενόπλοιοExxonValdez στα παράλια της Αλάσκα (PrinceWilliamSound) τον Μάρτιο του 1989. Άλλες φορές προέρχονται από την απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Διαφυγή πετρελαίου παρατηρείται επίσης κατά την άντλησή του από πλωτές εξέδρες ή κατά την επεξεργασία του σε παράκτια διυλιστήρια.

Η ρύπανση των υδάτων

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Χατζηκυριάκου Κατερίνα και Τσοχατζοπούλου Δανάη του τμήματος Β5
Οι περισσότερες δραστηριότητες του ανθρώπου που ρυπαίνουν το περιβάλλον γίνονται στην ξηρά. Ορισμένες από αυτές όμως ευθύνονται και για τη ρύπανση των υδάτων. Στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια διοχετεύονται τα αστικά λύματα των πόλεων και τα απόβλητα των βιομηχανιών. Εκεί καταλήγουν επίσης τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα, που τα νερά της βροχής παρασύρουν από τους αγρούς. Οι ουσίες αυτές διαταράσσουν την ισορροπία των υδάτινων οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα το θάνατο και συνεπώς τη μείωση του αριθμού ορισμένων υδρόβιων οργανισμών.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Άγρια ζώα πωλούνται… σε τιμή ευκαιρίας

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής: Μπέσσας Δημήτρης, Μπέσσας Ηλίας και Μπέσσσα Αναστασία του τμήματος Γ1
Η άγρια ζωή του πλανήτη πωλείται "σε τιμή ευκαιρίας" στον παγκόσμιο ιστό: ζωντανές τίγρεις, αρκούδες, ουρακοτάγκοι και χιμπατζήδες… βρίσκονται μερικά "κλικ" μακριά. Για εκείνους που αναζητούν μια πιο "διαχειρίσιμη αγορά" υπάρχουν ακόμη βόες, κολιμπρί, δηλητηριώδη βατράχια κ.ά. Το εμπόριο ζωικών προϊόντων είναι έντονο. Κυριαρχεί το ενδιαφέρον για ελεφαντόδοντο, αλλά για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν ακόμη χαλιά από πολικές αρκούδες, δόντια από λεοπαρδάλεις χιονιού και φλιτζάνια από κέρατα ρινόκερου.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πυρηνική Έκρηξη στην Ιαπωνία

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αναφέρονται στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Τις μέρες μετά τα γεωλογικά συμβάντα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η ελιά

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής Αγκρά Στέλλα, του τμήματος Γ2

u0395u03BBu03B9u03AC

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μεταβολισμός

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κριθαρίδης Γιάννης, του τμήματος Β3
Στη Βιολογία με τον όρο μεταβολισμός χαρακτηρίζεται το αθροιστικό σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που γίνονται στα κύτταρα ενός ζωικού ή φυτικού οργανισμού κατά τις οποίες είτε αποθηκεύεται ενέργεια (διαδικασία αναβολισμού), είτε απελευθερώνεται από τα βιομόρια ενέργεια (περίπτωση καταβολισμού). Συνεπώς ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βιοχημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και απελευθέρωση της ενέργειας, καθώς και στην αύξηση. Έτσι εκ του παραπάνω προσδιορισμού οι διαδικασίες αυτές μπορεί να είναι: είτε αναβολικές (σύνθεση ουσιών), είτε καταβολικές (διάσπαση).

Αιολική ενέργεια και ανεμογεννήτριες

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σηκωτίδης Θάνος του τμήματος Β2
Η ενέργεια που υπάρχει στην κίνηση του ανέμου (αιολική ενέργεια) μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες. Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, τα οποία με τη σειρά τους περιστρέφουν ένα μοτέρ το οποίο παράγει ρεύμα. Το ρεύμα αυτό μπορεί να διοχετεύεται κατ΄ ευθείαν στο κεντρικό δίκτυο ρεύματος ή να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές ή και να θερμαίνει νερό.

Η καφέ αρκούδα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Ρεπάκη Δέσποινα,του τμήματος Β4
Η καφέ αρκούδα είναι το είδος αρκούδας με την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως. Μέχρι πρόσφατα, η κατανομή του είδους κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Μεξικού, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Σήμερα, όμως, η καφέ αρκούδα ζει μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ασίας. Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 350 - 400 περίπου. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

το σπήλαιο Αγγίτη

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής: Μπέσσας Δημήτρης, Μπέσσας Ηλίας και Μπέσσσα Αναστασία του τμήματος Γ1
Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 21 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης.

δημιουργία Σαντορίνης

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζής Γεώργιος του τμήματος Β5 Ενα συγκλονιστικό βίντεο για τη δημιουργία του νησιού της Σαντορίνης που δείχνει πώς «γεννήθηκε» το νησί, αλλά και πώς έφτασε να έχει τη σημερινή του μορφή. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φαίνεται η δημιουργία του Κυκλαδίτικου νησιού μετά από εκρήξεις αλλά και σεισμούς από 4 διαφορετικά ηφαίστεια.

Υπεριώδης Ακτινοβολία

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Ιωάννα Κυριαζίδου του τμήματος Β1 και Μαρία Αρβανιτίδου του τμήματος Β2
Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Φτάνει στη γη μέσω της επανεκπομπής της από τη στρατόσφαιρα. Είναι επικίνδυνη ακτινοβολία και το στρώμα του όζοντος προστατεύει την επιφάνεια της γης από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα. Τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόκληση εγκαύματος στο δέρμα και φωτοκερατίτιδας στο μάτι. Χρόνια αποτελέσματα είναι ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ στα χρόνια αποτελέσματα του ματιού περιλαμβάνονται ο καταρράκτης, το πτερύγιο και η κερατοπάθεια.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Παρθένο Δάσος

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Ακριβού Χριστίνα,του τμήματος Γ2
Παρθένο δάσος είναι το δάσος που δημιουργείται, αναπτύσσεται και αναγεννάται χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση. Εξελίσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, κάτω από τις επιδράσεις του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος. Τα φυτά μεγαλώνουν, δημιουργούν σπέρματα, πεθαίνουν και τα διαδέχονται άλλα. Υπάρχει ένας αδιάκοπος αγώνας για το φως, το νερό, τα θρεπτικά συστατικά, το ζωτικό χώρο ανάμεσα στα μεμονωμένα άτομα αλλά και ανάμεσα στα είδη. Συνήθως, τα παρθένα δάση διακρίνονται στα πρωτογενή, τα οποία παρέμειναν μακριά από ανθρωπογενείς επιδράσεις, και στα δευτερογενή, που υπέστησαν κάποτε ανθρωπογενείς επιδράσεις, οι οποίες όμως δεν άφησαν εμφανή ίχνη. Στα παρθένα δάση τυπικά δεν επιτρέπονται ανθρωπογενείς επιδράσεις, όπως υλοτομία, κυνήγι ή τουριστικές δραστηριότητες.

Ραδιενέργεια

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας περιβαλλοντικής αγωγής Γλάβα Μαρία του τμήματος Γ3
Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνες ορισμένων χημικών στοιχείων, που γι' αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά. Τα άτομα των ραδιενεργών στοιχείων φέρουν ασταθείς πυρήνες. Αυτό σημαίνει πως αυτοί μπορούν να διασπασθούν αυθόρμητα, απελευθερώνοντας πυρηνική ακτινοβολία. Η ακτινοβολία συνίσταται σε σωματίδια άλφα (ή ακτίνες α), σωματίδια βήτα (ή ακτίνες β) και ακτινοβολία γάμμα (ή ακτίνες γ). Η ακτινοβολία γάμμα φέρει συνήθως την περισσότερη ενέργεια από τα προϊόντα των ραδιενεργών διασπάσεων. Γενικά όλα τα προϊόντα της διάσπασης μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την ισορροπία της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Εξαρητησιογόνες ουσίες

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Μαρία Αρβανιτίδου του τμήματος Β2 και Ιωάννα Κυριαζίδου του τμήματος Β1
Η χρήση και η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών έχει πάρει μεγάλη έκταση στις σύγχρονες κοινωνίες.Οι νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες, κυρίως το αλκοόλ και καπνός, αποτελούν τις πιο διαδεδομένες ουσίες,παρά τις αδιαμφισβήτητα σοβαρές επιπτώσεις τους στην υγεία του χρήστη καθώς και στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η έναρξη της χρήσης ουσιών γίνεται συνήθως στηνεφηβεία με πρώτες ουσίες δοκιμής το αλκοόλ και τον καπνό.

Διάστημα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Με τον όρο διάστημα (space) ή πιο επιστημονικά εξώτερο διάστημα (οuter space), περιγράφεται ο αχανής χώρος όπου κινούνται τα ουράνια σώματα και, ακριβέστερα, οι σχετικά κενές περιοχές μεταξύ των ουρανίων σωμάτων, πέρα από αυτά και τις ατμόσφαιρές τους. Σε αντίθεση με τη συνήθη αντίληψη, το διάστημα δεν είναι εντελώς άδειο, δηλαδή ένα τέλειο κενό, αλλά εμφανίζει περιεκτικότητα (πολύ μικρής πυκνότητας) σε σωματίδια, κυρίως πλάσματος υδρογόνου, ενώ περιέχει ακόμα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία(φωτόνια), καθώς και τα πολύ μικρής μάζας νετρίνα. Μακροσκοπικά, σε αυτό περιέχονται επίσης γαλαξίες και νεφελώματα. Σύμφωνα με νεότερες θεωρίες, οι γαλαξίες και τα νεφελώματα αποτελούν μόλις το 5% της πραγματικής μάζας του σύμπαντος• το υπόλοιπο 95% αποτελείται, σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, οι οποίες ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί και η ύπαρξή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η Γη απο το διάστημα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζής Γεώργιος του τμήματος Β5
Η συννεφιασμένη Γη αποτυπώνεται σε φωτογραφία της Σαμάνθα Κριστοφορέτι, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η 37χρονη, η οποία είναι η πρώτη Ιταλίδα που έφθασε στο διάστημα

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για να προβληματιστούμε ....???

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής, Ρουμπέσου Σταυρούλα του τμήματος Γ3 και Χουρμουζιάδου Ιωάννα του τμηματος Γ5
πηγή: xaxa.gr

10 ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση!

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χρηστίδης Γεώργιος, του τμήματος Γ5
Τα ζώα υπάρχουν στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είχαν το δικό τους περιβάλλον στα τροπικά δάση και είχαμε το δικό μας στις πόλεις. Ωστόσο, λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους που οφείλεται στην αποψίλωση των δασών αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά. Σε αυτά προστίθενται και τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας για τη γούνα, το κρέας ή τα κέρατα. Η λίστα που ακολουθεί είναι κατατοπιστική για τα 10 ζώα που κινδυνεύουν σήμερα πιο πολύ να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. 10. Πιγκουίνος του Μαγγελάνου Ένα από τα είδη που πλήττονται περισσότερο να εκτοπιστούν λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των των ωκεανών. Ο συγκεκριμένος πιγκουίνος αναγκάζεται να κολυμπά περισσότερο προκειμένου να βρει τροφή, ενώ οι πετρελαιοκηλίδες αποτελούν κίνδυνο θάνατο γι’ αυτόν στις θάλασσες που κινείται

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Μείωση της βιοποικιλότητας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας περιβαλλοντικής αγωγής Γρηγοριάδου Πηνελόπη, του τμήματος Β1
Ως βιοποικιλότητα ορίζεται η ποικιλία των βιολογικών ειδών στα γήινα οικοσυστήματα. Εξαιτίας των ανθρώπινων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, της αποδάσωσης, της ερημοποίησης κλπ, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ειδών απειλείται με εξαφάνιση. Μερικές εξαφανίσεις (σε αρκετά μικρότερους ρυθμούς) αποτελούν, φυσικό φαινόμενο σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αντωνιάδης Άγγελος του τμήματος Γ2
Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει τη ρύπανση των διαφόρων βιολογικών συστατικών των φυσικών στοιχείων του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν είναι δηλαδή τίποτε άλλο, παρά η αλλοίωση της μορφής του περιβάλλοντος και της ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την καταστροφή, ο οποίος από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα εκμεταλλεύεται αλόγιστα τη γη. Η ρύπανση του περιβάλλοντος συνήθως ταξινομείται σε διάφορες γνωστές κατηγορίες όπως η ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Η έννοια αυτή όμως εμπερικλείει επίσης την ηχορύπανση, θερμική ρύπανση, ρύπανση από ακτινοβολία, μικροβιακή ρύπανση, ρύπανση από τοξικές ουσίες, οργανική ρύπανση, ρύπανση από πετρελαιοειδή κ.α.

Τροπικός κυκλώνας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας περιβαλλοντικής αγωγής Γαρουφαλίδου Ελισάβετ του τμήματος Β3
Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας, ο οποίος στον Βόρειο Ατλαντικό αποκαλείται hurricane, ονομάζεται στην Μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του τυφώνα (eye of the hurricane). Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους στην τροπική ζώνη και την κυκλωνική φύση τους. Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στεριά, διαλύονται. Παράγουν βαριές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

Ηφαίστεια

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία. Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται: Μία μεσοωκεάνεια ράχη ή οροσειρά, όπως στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, δίνει παραδείγματα ηφαιστείων από «αποκλίνουσες πλάκες», ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» προσφέρει παραδείγματα ηφαιστείων από «συγκλίνουσες πλάκες». Αντιθέτως, ηφαίστεια δεν δημιουργούνται εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά η μία ως προς την άλλη.

Η ρύπανση του αέρα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής Πέτρου Σάσα, του τμήματος Β4
Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα οφείλεται κυρίως στα προϊόντα της καύσης των ορυκτών καυσίμων από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες. Οι ρύποι αυτοί προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος, το φωτοχημικό νέφος και η όξινη βροχή. Επιπλέον τα αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες και στον άνθρωπο όπως αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το επίσημο πρόγραμμα της Ονειρούπολης Δράμας 2014-2015

Φυσικό Αέριο

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας περιβαλλοντικής αγωγής Νταγλή Σταματία Μαρία του τμήματος Β1
Το Φυσικό Αέριο είναι αέριο μίγμα υδρογονανθράκων. Εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες και εξαιτίας των ιδιοτήτων του θεωρείται οικολογικό καύσιμο. Χημική σύσταση Βασικό συστατικό του φυσικού αερίου είναι το μεθάνιο, συνυπάρχουν όμως σε αυτό και σημαντικές ποσότητες αιθανίου, προπανίου και βουτανίου, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, ήλιο και υδρόθειο. Το φυσικό αέριο που είναι απαλλαγμένο από τους υδρογονάνθρακες πέραν του μεθανίου, δηλαδή το καθαρό μεθάνιο, συχνά αποκαλείται και ξηρό φυσικό αέριο. Αντίστοιχα, το φυσικό αέριο που συμπεριλαμβάνει και άλλους υδρογονάνθρακες εκτός από το μεθάνιο, αποκαλείται και υγρό φυσικό αέριο.

Τα δένδρα της ερήμου

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής αγωγής, Καραβίτση Άννα του τμήματος Β1, Ανθοπούλου Ελισάβετ του τμηματος Β2 και Ηλιάδου Ουρανία του τμήματος Β3
Το μικρό-μπαομπάμπ Στην έρημο της Ναμίμπ, που είναι πολύ ξερή, το μίνι-μπαομπάμπ είναι πραγματικός νάνος, σε σύγκριση με τα άλλα μπαομπάμπ της Αφρικής. Ένα δένδρο-θαύμα για τον άνθρωπο. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, έχει βιταμίνες, αποθηκεύει εκατομμύρια λίτρα νερού και αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους και ζώα. Τα φρούτα του δένδρου είναι κάτασπρα στο χρώμα. Το ύψος τους φθάνει έως και 30 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κορμού μπορεί να ξεκινάει από τα επτά μέτρα και να φτάνει τα 11 μέτρα. Μόλις το 2008 ανακαλύφθηκαν οι φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου το δένδρο είναι άφυλλο και μοιάζει λες και οι ρίζες του προεξέχουν στον αέρα.

Αμφίπολη-Τύμβος Καστά

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1
Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην ανατολική Μακεδονία και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακκιά Σερρών. Είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το Μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου. Στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 είχαν γίνει ανασκαφές πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου.