Σελίδες

ΟΠΑ1ΓΔ

ΟΠΑ1ΓΔ
Μέλη της ΟΠΑ1ΓΔ τη Σχολική χρονιά 2016-2017

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Περιβάλλον SOS

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Μωυσίδου Σταματία, του τμήματος B1

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Παρήλιον: Το "φωτοστέφανο" του Ηλιου

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ελένη Καλυβίνου, του τμήματος B2
Πρόκειται για λαμπερά σημεία φωτός που βρίσκονται δίπλα στον Ηλιο σαν "πιστοί ακόλουθοι". Πιο απλά, το παρήλιον είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο δημιουργεί σημεία φωτός σε ένα φωτεινό δαχτυλίδι σε ακτίνα 22 μοιρών από κάθε πλευρά του Ηλιου. Εμφανίζονται όταν το φως διαθλάται από κρυστάλλους πάγου των θυσανόμορφων νεφών- εξαιρετικά λεπτά και αραιά στην τροπόσφαιρα.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Γέλοουστοουν

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κριθαρίδης Γιάννης, του τμήματος Γ3
Είναι το πρώτο εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον κόσμο το 1872. Οι θερμοπίδακες (γκέιζερ) και οι περίπου 300 θερμές πηγές που βρίσκονται εκεί (τα 2/3 των θερμών πηγών του πλανήτη) αποτελούν ένδειξη έντονης ηφαιστειότητας. Πραγματικά, υπέρυθρες δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν κάτω από το έδαφος μια καλντέρα μήκους 70 χλμ. και πλάτους 30 χλμ. Οι γεωλόγοι που μελετούν την περιοχή υποστηρίζουν ότι η σημερινή μορφή του Γέλοουστοουν οφείλεται σε τρεις διαδοχικές κολοσσιαίες εκρήξεις, η τελευταία από τις οποίες συγκλόνισε την αμερικανική ήπειρο πριν από 640.000 χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις οικονομικές ανισότητες του πλανήτη

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσέλλιος Απόστολος, Φωτιάδης Αλέξανδρος και Σελελιάδης Γιώργος, του τμήματος Β4
Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει σταδιακά τις οικονομικές ανισότητες στον πλανήτη, εκτιμά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, πολλά ψάρια, ζώα, φυτά και άλλοι φυσικοί πόροι, θα μετακινούνται προς τους πιο κρύους πόλους της Γης και μαζί τους θα μετακινείται και ο πλούτος, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Μάλιν Πίνσκι της Σχολής Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εγκυρότερο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", εκτιμούν ότι, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο φυσικός πλούτος -και μαζί του το χρηματικό κεφάλαιο- θα «μετακομίζει» όλο και περισσότερο στις πιο ψυχρές περιοχές, εγκαταλείποντας τις εύκρατες που θα γίνονται ολοένα πιο ζεστές.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Άγρια ζώα «συμβιώνουν» με σκουπίδια

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζής Γεώργιος, του τμήματος Γ5
Ο περιβαλλοντολόγος και παρουσιαστής του BBC, Chris Packham κατάφερε και κατέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αλόγιστη ρύπανση, στα άγρια ζώα, σε μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες. Σκοπός των φωτογραφιών -υποστηρίζουν μια εκστρατεία στη Μεγάλη Βρετανία -, είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να ρυπαίνουν και να μειώσουν τα σκουπίδια. «Οι άνθρωποι που μολύνουν, βοηθούν στο θάνατο και τον τραυματισμό των άγριων ζώων που όλοι αγαπάμε», λέει ο 54χρονος Packham. «Ως φυσιοδίφης, γνωρίζω πολύ καλά τις καταστροφές από τον άνθρωπο, τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον και τα σκουπίδια είναι ένα πολύ ορατό παράδειγμα. Δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά επηρεάζει σοβαρά τα άγρια ζώα τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς μας», συμπληρώνει.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Βώλακας Δράμας

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τριανταφυλλίδης Βασίλης, του τμήματος Γ5
Το περιβάλλον μέσα από εικόνες: Βώλακας

Μεσοποταμία

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κριθαρίδης Γιάννης, του τμήματος Γ3
Η Μεσοποταμία θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού Ιράκ και μέρος της Συρίας. Η ύπαρξη νερού σε μια κατά τα άλλα άνυδρη περιοχή ήταν ο κινητήριος μοχλός για την εγκατάσταση των λαών εκεί. Κάθε λαός δανειζόταν στοιχεία του πολιτισμού των άλλων και δημιουργούσε πάνω σ’ αυτά. Αρχικά οι Σουμέριοι, γύρω στην 4η π.Χ. χιλιετία, έχτισαν τις πρώτες οργανωμένες πόλεις. Στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκαν ο βαβυλωνιακός και ο ασσυριακός πολιτισμός και βασίλεψαν ο Χαμουραμπί και ο Ναβουχοδονόσορ. Στην εποχή τους χτίστηκε η φημισμένη πόλη της Βαβυλώνας, οι κρεμαστοί κήποι της οποίας θεωρήθηκαν ένα επίτευγμα, δεδομένου ότι στη νότια Μεσοποταμία δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου βλάστηση.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Υπεραλίευση στη Μεσόγειο

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσέλλιος Απόστολος, Φωτιάδης Αλέξανδρος και Σελελιάδης Γιώργος, του τμήματος Β4
Για κίνδυνο εξάντλησης των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου, έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" Αναστασία Μήλιου, καλώντας παράλληλα τον αρμόδιο επίτροπο Καρμένου Βέλα, να λάβει έκτακτα μέτρα για να αναστραφεί η ανησυχητική κατάσταση Περί το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με κοινή δήλωση, καλούν τον αρμόδιο επίτροπο Καρμένου Βέλα και τους εκπροσώπους των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης στην Κατάνια, να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αναστραφεί η τρέχουσα ανησυχητική κατάσταση.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το γεφύρι της Άρτας

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σκουλίδη Ευαγγελία του τμήματος Β2 και Μίρκου Μαρία, του τμήματος B3 Το πασίγνωστο γεφύρι της Άρτας βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Άρτας και απέχει από το κέντρο 1 χλμ. Είναι το πιο γνωστό πολύτοξο γεφύρι της Ηπείρου, που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Αράχθου. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρούμενα μνημεία της Άρτας. Διακρίνεται για τη μοναδική αρχιτεκτονική του αλλά και για τους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του. Χρονολογικά, το χτίσιμο του δεν έχει καθοριστεί ακριβώς. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Φαίνεται ότι έχει θεμελιωθεί κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, επί βασιλέως Πύρρου και ολοκληρώθηκε σε τρεις περιόδους επί Δεσποτάτου της Ηπείρου. Είναι κομψό, επιβλητικό και οι καμάρες του στηρίζονται σε ευρείες βάσεις.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πομπηία

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σιδηρόπουλος Αλέξανδρος, Σωληναράς Παναγιώτης και Στεπάνοβ Μιχάλης, του τμήματος Β4 Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης. Η Πομπηία ήταν πόλη ανθηρή, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τα 7 πολύχρωμα μέρη του κόσμου

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Νεφέλη Αντωνιάδου και Μαρίνα Σαββίδου, του τμήματος Β4
Υπάρχουν μερικά μέρη που γιορτάζουν την άνοιξη πιο επίσημα. Ντύνονται με πολύχρωμα λουλούδια και παράξενα φυτά, όπου αυτά χαρίζουν με την σειρά τους τις μυρωδιές τους. 1. Προβηγκία: Λεβάντες Χρώματα και ήχοι απόλυτα συνδεδεμένοι με την άνοιξη και το αιώνιο καλοκαίρι. Το μοβ της λεβάντας, το κόκκινο της παπαρούνας, το κίτρινο του ηλίανθου, το ασημένιο της ελιάς, η ώχρα και η τερακότα των σπιτιών, το μπλε του ουρανού. Είναι αυτό το ανεξήγητα μαγευτικό φως της Προβηγκίας που έκανε τον Βαν Γκογκ, το Σεζάν και τον Πικάσο να προσπαθούν απεγνωσμένα να το αποτυπώσουν στους πίνακές τους.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ρύπανση υδάτων

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Βαμβακίδου Λαμπρινή και Δήμου Κωνσταντίνα, του τμήματος Β1
Πρόκειται για την επιβάρυνση με ρύπους των υδάτων του πλανήτη, δηλαδή των ποταμών, λιμνών, θαλασσών και των υπόγειων υδάτων. Μεγάλο μέρος των ρύπων αυτών περιέχεται στα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα . Τα αστικά απόβλητα, επιβαρημένα με μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών, καθώς και τα απόβλητα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες περιέχουν κυρίως αζωτούχες ενώσεις (νιτρικά και νιτρώδη άλατα, αμμωνία), φωσφορικά άλατα και πολλές οργανικές ενώσεις. Τα γεωργικά λύματα μπορεί επιπλέον να περιέχουν εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, στα συστατικά των οποίων κάποιες φορές περιλαμβάνονται χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες και βαρέα μέταλλα.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η φώκαινα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ελένη Καλυβίνου, του τμήματος B2
Η ζωή της φώκαινας Από τους πρώτους που περιέγραψαν το θαλάσσιο αυτό θηλαστικό υπήρξε ο Αριστοτέλης. Το αρχαίο ελληνικό όνομα «φώκαινα» που χρησιμοποίησε για να το περιγράψει αποτελεί και τη βάση του επιστημονικού της ονόματος Phocoena phocoena. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κητώδη στον κόσμο με μήκος που δεν ξεπερνά τα 1,60 μέτρα. Ο πληθυσμός που ζει στο Θρακικό και Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος θεωρείται ο μοναδικός της Μεσογείου!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ομορφιές του τόπου μας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Βαμβακίδου Όλγα του τμήματος Γ1

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ρύπανση των Θαλασσών

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Παρλακίδης Σάββας, του τμήματος Β2
Ποσότητες πετρελαίου που λόγω ατυχήματος ή ανθρώπινης αμέλειας διαρρέουν και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας στην έκταση που καταλαμβάνουν. Πετρελαιοκηλίδες μπορούν να προκληθούν από ατυχήματα σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια, από τον παράνομο καθαρισμό των δεξαμενών καυσίμου των πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα και την απόρριψη χρησιμοποιημένων λιπαντικών και υπολειμμάτων καύσης, από ατυχήματα σε εξέδρες υποθαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου κ.λπ. Η Ελλάδα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από τη διακίνηση και αποθήκευση των πετρελαιοειδών. Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως σε κλειστούς κόλπους με ιδιαίτερη ναυτιλιακή κίνηση, ενώ η ανάπτυξη και η τοποθέτηση των βιομηχανικών περιοχών κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκης, Βόλου, Αθήνας, Πάτρας δημιουργεί πολλαπλού ς κινδύνους ρύπανσης στις γειτονικές θαλάσσιες περιοχές. Εξάλλου, με την αποθήκευση των πετρελαιοειδών, τόσο στα διυλιστήρια, όσο και στα πρατήρια καυσίμων, διαβρώνονται οι εγκαταστάσεις, οπότε το πετρέλαιο και τα προϊόντα του ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά και τους υδροφορείς τους.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Γρίπη H1N1

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σιδηρόπουλος Βαγγέλης και Δερμεδεσιώτης Αλέξανδρος, του τμήματος Β2
Η γρίπη των χοίρων είναι μια μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τους χοίρους. Το 2009 μια μετάλλαξη της γρίπης των χοίρων μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία γρίπης των χοίρων 2009. Τα συμπτώματα με τη γρίπη χοίρων είναι παρόμοια με άλλες μορφές γρίπης, και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς ή τις κλειδώσεις, πόνο στο λαιμό, την κούραση και μύτη που τρέχει. Η διάρροια και ο εμετός έχουν αναφερθεί επίσης σε μερικές περιπτώσεις. Μια μελέτη από τις 5 Μαΐου, δημοσιευμένο στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι 94% των επιβεβαιωμένων ασθενών είχε πυρετό και 92% είχε βήχα. Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών περιλαμβάνουν τις ηλικίες 65 χρονών και και μεγαλύτερους, ή παιδιά νεώτερα από 5 χρονών, έγκυοι γυναίκες, και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας με τις ιατρικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, Επίσης ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο(π.χ. AIDS-HIV).

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Στοϊμενίδης Δημήτρης, του τμήματος Γ5
Η χώρα μας στην προσπάθεια της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, έχει θέσει ως στόχο έως το 2020 οι ΑΠΕ να αποτελούν το 20% της παραγόμενης ενέργειας.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

τα 20 πιο παράξενα ζώα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζημιχαήλ Νίκος, του τμήματος Γ2

Αυτές είναι οι παραλίες με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ρουσσάκη Χρυσάνθη, του τμήματος B2
Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί μια παραλία ή μια λίμνη της οποίας το νερό σας απογοήτευσε τραγικά λόγω της θολότητας και της κακής ποιότητας του; Παρακάτω θα δείτε τις παραλίες με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο που αποτελούν τον παράδεισο της υποβρύχιας εξερεύνησης σε κρυστάλλινα νερά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα professor.buzz. Από την Νέα Ζηλανδία μέχρι τις Φιλιππίνες και από τις εξωτικές Μαλδίβες έως την Κούβα...

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Στρυμόνας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πέτρου Σάσα, του τμήματος Γ4
O Στρυμόνας (βουλγαρικά: Струма, Στρούμα) είναι ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου με συνολικό μήκος 392 χιλιόμετρα, από τα οποία 274 βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος και 118 σε ελληνικό. Στο ελληνικό έδαφος, ο ποταμός ρέει αποκλειστικά στο έδαφος του νομού Σερρών και μαζί με τον Αγγίτη που είναι ο κυριότερος ελληνικός παραπόταμός του, ανήκουν στην υδρογραφική λεκάνη της ανατολικής Μακεδονίας. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 17.300 τ.χλμ., από αυτά τα 11.035 τ.χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και τα 6.295 τ.χλμ. στην Ελλάδα, η δε μέση ετήσια απορροή του εκτιμάται σε 3.440 x 106 κυβικά μέτρα. Τα πετρώματα της λεκάνης απορροής του είναι κυρίως μεταμορφωμένα αποτελούμενα από γνευσίους, σχιστόλιθους και μάρμαρα. Υπάρχουν, επίσης, εκρηξιγενή πετρώματα και μεταλλοφόρα ιζηματογενή. Σε ορισμένες θέσεις της κοίτης του υπάρχουν συγκεντρώσεις προσχωματικού χρυσού.

Τι είναι λαθροθηρία;

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Λαζάρου Ευαγγελία, του τμήματος Γ4
Λαθροθήρας (ο): πρόσωπο που κυνηγάει παράνομα, χωρίς άδεια, σε τόπο ή χρόνο απαγορευμένο. Λαθροθηρία (η): παράνομο, χωρίς άδεια κυνήγι. Αυτές τις ερμηνείες διαβάσαμε στο πρώτο λεξικό που ανοίξαμε. Με βάση αυτές, ο νέος κυνηγός μπορεί να υποθέσει ότι παράνομο κυνήγι είναι το χωρίς άδεια κυνήγι και αντιλαμβάνεται οτι αυτό που οφείλει να κάνει για να μην ονομάζεται λαθροθήρας είναι να βγάλει κυνηγετική άδεια. Πληρώνει λοιπόν τις 25.000 δραχμές και μπαίνει στον κύκλο των 300.000 "νόμιμων" κυνηγών. Εδώ βρίσκεται φυσικά και το πρώτο λάθος, αφού υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από την κατοχή ή όχι της άδειας που καθορίζουν τη λαθροθηρία και που κυρίως είναι:

Τεοτιουακάν

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσέλλιος Απόστολος, Φωτιάδης Αλέξανδρος και Σελελιάδης Γιώργος, του τμήματος Β4
Tο Τεοτιουακάν, ισπανικά: Teotihuacan (Τεοτιουάκαν) ή Teotihuacán (Τεοτιουακάν), στην Νάουατλ Teōtīhuacān(Τεοτιουάκαν), η Νάουατλ έχει πάντα τον τονισμό στην προτελευταία συλλαβή, είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη του Μεξικού. Teotihuacán (Τεοτιουακάν) είναι η ισπανοποιημένη μορφή της νάουατλ Teotihuacan(Τεοτιουάκαν), αλλά πρόσφατα στα ισπανικά έχει αντικατασταθεί συχνά από την αρχική νάουατλ λέξη Teotihuacan(Τεοτιουάκαν). Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης του Μεξικού. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το Τεοτιουακάν. Σήμερα, η αρχαιολογική έρευνα κατάφερε να αναπαραστήσει τη χιλιόχρονη ιστορία της αρχαίας αυτής μητρόπολης του Μεξικού. Από το 1987, η προκολομβιανή πόλη του Τεοτιουακάν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO.

Ερημοποίηση

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζημιχαήλ Νίκος, του τμήματος Γ2
Το φαινόμενο της ερημοποίησης ή απερήμωσης ευθύνεται για την υποβάθμιση του 1/3 της γονιμότητας του εδάφους παγκοσμίως, με 24 δισεκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους να εξαφανίζονται κάθε χρόνο. Ο ορισμός που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφει το φαινόμενο ως «υποβάθμιση της γης σε ξηρές, ημίξηρες και ύφυγρες περιοχές που προκύπτει από διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες». Παρατηρείται σε ξηρά και εύθραυστα οικοσυστήματα και επηρεάζει το επιφανειακό έδαφος, το υπέδαφος, τα υπόγεια νερά, τις μετακινήσεις των πετρωμάτων, τους πληθυσμούς των ζώων και των φυτών, καθώς και τις ανθρώπινες εγκαταστάσεις, όπως τα φράγματα.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Κοραλλιογενείς ύφαλοι

Την εργασία επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής , Σοφία Χαλκίδου , του τμήματος Β4
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν το φυσικό καταφύγιο πολλών ειδών ψαριών. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ήδη λόγω της αλλαγής του κλίματος και της αλείας με δυναμίτη έχει χαθεί το 1/3 των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι υποθαλάσσια δημιουργήματα που προήλθαν από το ανθρακικό ασβέστιο που παράγεται από τα κοράλλια. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι αποικίες μικροσκοπικών ζώων που ζουν σε θαλάσσια ύδατα τα οποία περιέχουν μερικά θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργήθηκαν από σκληρά κοράλλια, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από πολύποδες που διασπώνται σε ομάδες.

Γαλάζια φάλαινα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ρουσσάκη Χρυσάνθη, του τμήματος B2
Η γαλάζια φάλαινα (επιστημονική ονομασία: Balaenoptera musculus) είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδη και πιο συγκεκριμένα στα μυστακοκητώδη (μπαλενοφόρες φάλαινες). Με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος 190 τόνους (αν και συνήθως ζυγίζουν περίπου 100 τόνους ή και περισσότερο είναι τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ.[4] Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

5 από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ελένη Καλυβίνου, του τμήματος B2
Με το ¼ της συνολικής έκτασης της Ελλάδας να αποτελείται από δάση, δεν αποτελεί απορίας άξιο το πώς βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με δασικό πλούτο. Η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου και φυσικής ομορφιάς, τα δάση μιας χώρας, αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά που κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί έχουμε χρέος να προστατεύσουμε. Με το 25,4% της έκτασης της χώρας μας να καλύπτεται από αυτά, καταλαβαίνουμε ότι διαθέτουμε κι εμείς μια πλούσια φυσική κληρονομιά, με δάση που είναι στην πλειοψηφία τους φυσικά και χαρακτηρίζονται μεσογειακά, με οικοσυστήματα προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες. Τα δέντρα που συναντάμε είναι βελανιδιές, πεύκα, ερυθρελάτη, οξιές κ.ά., ενώ σε αυτά κατοικούν και πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών, εντόμων και θηλαστικών, με τους λύκους, τους ασβούς, τις αγριόγατες και την καφέ αρκούδα να είναι κάποια από αυτά.

Giant’s Causeway

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Μίρκου , του τμήματος B3
Το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιρλανδίας είναι ένα γιγαντιαίο βασάλτινο πλέγμα που εξαπλώνεται μέσα στη θάλασσα και από αποτελείται από 38.000 πέτρινους κίονες που έχουν δημιουργηθεί από το γρήγορο πάγωμα της λάβας από μία ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη πριν από περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια. Δεν χρειάζεται να σας πούμε, πως δεν είναι αυτό που θα σας πουν οι ντόπιοι. Προτιμούν μία ιστορία για ένα μύθο.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κριθαρίδης Γιάννης, Χατζής Γεώργιος, Γκιαούρης Γεώργιος και Στάικος Τρύφων των τμημάτων Γ3 & Γ5
Το όζον, όταν βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θεωρείται ρύπος. Ωστόσο, στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας το όζον υπάρχει φυσιολογικά και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Σχηματίζει μια στιβάδα και απορροφά μεγάλο ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όταν όμως ελευθερώνονται στον αέρα χλωροφθοράνθρακες (freon ή CFCs), το αέριο αυτό καταστρέφεται. Έτσι, εξασθενεί η στιβάδα του όζοντος, με αποτέλεσμα να διέρχεται από την ατμόσφαιρα μεγάλο ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι επικίνδυνη για τους οργανισμούς, π.χ. προκαλεί καρκίνο του δέρματος..

Προβλήματα που προκαλούν ρύπανση ή μόλυνση του περιβάλλοντος

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ελένη Καλυβίνου, του τμήματος B2
1.Οι άνθρωποι πετούν τα σκουπίδια τους κάτω με αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος. 2.Τα καύσιμα των βιομηχανιών ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διάφορα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον τα οποία προκαλούν το φωτοχημικό νέφος. Με αποτέλεσμα, αυτοί οι ρύποι να προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους..

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τα δάση κωνοφόρων θερμαίνουν την ατμόσφαιρα

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσέλλιος Απόστολος, Φωτιάδης Αλέξανδρος και Σελελιάδης Γιώργος, του τμήματος Β4
Προτιμούνται πλατύφυλλα και φυλλοβόλα δέντρα αντί κωνοφόρων, όταν γίνεται αναδάσωση σε μια περιοχή Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όλα τα δάση αποτελούν «όπλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό τελικά δεν ισχύει για όλα τα δέντρα της Ευρώπης, που μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θερμαίνοντας κι άλλο τον πλανήτη. .

Αιολική ενέργεια

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Φακίρης Δημήτρης, του τμήματος Γ5
ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρα και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μάτσου Πίτσου

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ευαγγελία Σκουλίδη , του τμήματος Β2 και Μαρία Μίρκου, του τμήματος Β3
Το Μάτσου Πίτσου (στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό»), βρίσκεται σε υψόμετρο 2430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις. Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών. Ωστόσο, παρόλο που οι ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, σε σύγκριση πάντα με το γενικό σύνολο των κορυφογραμμών των Άνδεων, η ανθρώπινη κατοίκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη Μάτσου Πίτσου, δεν είναι εφικτή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι αρχαιολόγοι δεν δέχτηκαν ότι αυτή η πόλη αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας στη διάρκεια της Ισπανικής κατάκτησης.

Ρύπανση των υδάτων

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κριθαρίδης Γιάννης, Χατζής Γεώργιος, Γκιαούρης Γεώργιος και Στάικος Τρύφων των τμημάτων Γ3 & Γ5
Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού των θαλασσών, λιμνών ή ποταμών, η οποία είναι ή μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο, τους υπόλοιπους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις συνθήκες ζωής. Πως δημιουργείται η ρύπανση των υδάτων ; Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτε κατακάθονται στον πυθμένα. Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτό γιατί στο υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής.

Η γεωθερμική ενέργεια στην Ελλάδα

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Νίκος Κυριακίδης, του τμήματος Γ1
Η Ελλάδα χάρη στις γεωλογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν κατέχει ένα αξιόλογο δυναμικό στην γεωθερμική ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι οι γεωθερμικές πηγές στον ελληνικό χώρο είναι καλά μελετημένες εντούτοις μόνο η άμεση χρήση της, όπως επί παραδείγματι σε θερμοκήπια έχει μέχρι στιγμής αξιοποιηθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης επαρκή γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τέλος του 2007 η συνολική εγκατεστημένη θερμική ισχύς από άμεσες χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας υπολογίζεται περίπου σε 75MWt. Κατά προσέγγιση η μισή από αυτήν την ισχύ αντιστοιχεί σε ιαματικές πηγές (και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζεται με παράλληλη θέρμανση του χώρου) καθώς και σε θέρμανση ανοιχτών ή κλειστών πισινών.

Οι φάλαινες μονόκεροι

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής,Σιδηρόπουλος Αλέξανδρος και Στεπάνοβ Μιχάλης , του τμήματος Β4
Οι φάλαινες μονόκεροι είναι από τα πιο περίεργα πλάσματα στη γη. Ένα μυστυριώδες είδος φάλαινας που συναντάται μόνο στον Αρκτικό Ωκεανό, γνωστό για το τεράστιο κέρατο που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9 μέτρα. Ο Κάρολος Δαρβίνος υπέθετε ότι το κέρας ήταν ένα δευτερεύον σεξουαλικό χαρακτηριστικό, που χρησίμευε για να προσελκύσει τους συντρόφους και να καθορίσει την ιεραρχία, ενώ άλλοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται ως όπλο.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ - 10 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αλμπανοπούλου Αθανασία, του τμήματος Γ1
Ένα παγκόσμιο κίνημα 'πράσινων' ουρανοξυστών, στο οποίο συμμετέχουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές, πελάτες αλλά και κυβερνήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα κτίρια αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον των υψηλών κατασκευών, χρησιμοποιώντας αειφορικές τεχνολογίες σε μία νέα κλίμακα. Ωστόσο, η έννοια ουρανοξύστης, τις περισσότερες φορές, σημαίνει σπατάλη ενέργειας, πόρων, υλικών αλλά και χρημάτων. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την αειφορική λογική, η οποία προωθεί κατασκευές σύμφωνα με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και με γνώμονα το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

26+1 μυστηριώδη μέρη πάνω στη Γη

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σωληναράς Παναγιώτης, του τμήματος Β4
#1. Ο ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς θα ενθουσιαζόταν με αυτό το σχήμα του δένδρου. Δένδρο μπουκάλα, Νήσο Σοκότρα, Υεμένη.

Οι μέρες που έκλαψε η Γη

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τριανταφυλλίδης Βασίλης, του τμήματος Γ5
Οι χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές: Στις 30 Σεπτεμβρίου 1999 συνέβαινε το χειρότερο -μέχρι τότε- πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας σε εγκαταστάσεις βορειοανατολικά του Τόκιο. Τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου της Tokaimura, το κέντρο τότε της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, έκαναν λάθος στο μείγμα ουρανίου, με την μπλε λάμψη να αναγγέλλει την καταστροφή: ο ένας έπεσε επιτόπου λιπόθυμος, ενώ οι δύο άλλοι εντός ολίγων λεπτών ένιωσαν ναυτία, με τα χέρια και το πρόσωπό τους να παραδίδονται σε σοβαρά εγκαύματα. Δύο από τους τρεις εργάτες πέθαναν, ενώ εκατοντάδες άλλοι εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας...

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου με ύψος 1 χιλιόμετρο

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Παπακώστας Τάσος, του τμήματος Β3 Λέγεται Jeddah Tower ή αλλιώς Kingdom Tower, θα έχει ύψος 1 χιλιόμετρο και το κόστος κατασκευής του αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το γεγονός ότι θα είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης του πλανήτη, όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει και μια τεράστια βεράντα στον 152ο όροφο του κτιρίου που διεκδικεί τον τίτλο την υψηλότερης βεράντας στον κόσμο και θα προσφέρει μαγευτική θέα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έξι συνέπειες από τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αμπατζή Όλγα, του τμήματος Γ2 και Χατζηκυριάκου Κατερίνα, του τμήματος Γ5
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ειδών χλωρίδας και πανίδας που είτε έχουν αφανιστεί τα τελευταία χρόνια είτε φλερτάρουν σοβαρά με την προοπτική της εξαφάνισης προκαλούν δέος. Το 2007 ακόμα, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε αναφερθεί σε προβλέψεις που έκαναν λόγο για εξαφάνιση του ενός τρίτου όλων των ειδών ως το 2050. Στις 10 Νοεμβρίου δε, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ενέταξε στον Ερυθρό Κατάλογο (Red List) περισσότερα από 62.000 είδη πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δάσος Ελατιάς(Καράντερέ)

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σαββίδου Μαρίνα και Σαββίδου Όλγα, του τμήματος Β4
Αφήνουμε την όμορφη Δράμα και παίρνουμε το δρόμο που φεύγει με βόρεια κατεύθυνση, προς Ταξιάρχες, Λιβαδερό, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή και Καρά Ντερέ. Για όσους ακούν για πρώτη φορά τον όρο να πούμε ότι Καρά Ντερέ σημαίνει Μαύρο Ρέμα. Είναι φράση που μας έμεινε από την εποχή της τουρκοκρατίας και αναφέρεται σε μια μεγάλη δασωμένη περιοχή που βρίσκεται στα βόρεια του Ν. Δράμας, στις δυτικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία . Αποτελείται κατά 90% από δάση ερυθρελάτης.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Μπεράτη Κωνσταντίνα, του τμήματος Γ1 και Τιτοπούλου Ελένη, του τμήματος Γ5
Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος, αποτελεί ένα σοβαρό, οξύ, υγειονομικό, κοινωνικό και διεθνές πρόβλημα. Γι’ αυτή την καταστροφή ευθύνεται πάνω από όλα ο άνθρωπος. Τα τελευταία τετρακόσια χρόνια υπήρξε μια υπεραύξηση του ανθρώπινου γένους. Όμως ο άνθρωπος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνέπειες αυτής της αύξησης στο περιβάλλον. Οι αυξημένες ανάγκες του ανθρώπινου πληθυσμού σχετίζονται με την εξασφάλιση κατοικίας ,τροφής ,εργασίας ,τον τρόπο μεταφοράς, καθώς και με τη συσσώρευση άχρηστων ουσιών.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου τρέχει με χίλια μίλια την ώρα

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Παπακώστας Τάσος, του τμήματος Β3
Αποτελεί έναν συνδυασμό διαστημόπλοιου, αγωνιστικού αυτοκινήτου και μαχητικού Το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου τρέχει με χίλια μίλια την ώρα Μοιάζει με πύραυλο που κινείται στη γήινη «στρατόσφαιρα». Το Bloodhound SSC είναι το υπερηχητικό αυτοκίνητο που στόχος των Βρετανών κατασκευαστών του είναι να φτάσει να τρέχει με χίλια μίλια την ώρα. Το όχημα «φοράει» έναν κινητήρα αεριώθησης πολεμικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, καθώς και έναν υβριδικό πυραυλικό προωθητήρα Nammo.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πάγωσαν τα κύματα στη Μασαχουσέτη

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σέντας Άγγελος, του τμήματος Β2
Κύμα ψύχους μαστίζει τον τελευταίο μήνα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, με τον Φεβρουάριο να είναι ο πιο ψυχρός μήνας στην ιστορία της χώρας. Η θερμοκρασία στη Μασαχουσέτη βρίσκεται υπό το μηδέν, με αποτέλεσμα να… παγώσουν τα κύματα. Ο σέρφερ Τζόναθαν Νίμερφρο από το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης παρατήρησε ότι ο ορίζοντας ήταν διαφορετικός. Πλησίασε τη θάλασσα και διαπίστωσε ότι λόγω του ψύχους τα κύματα έμοιαζαν με έναν τεράστιο πάγο. Τότε, πήρε την φωτογραφική του μηχανή και τράβηξε τις εκπληκτικές φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια…

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Λαζάρου Εύα, του τμήματος Γ4
Μία από τις πιο τραγικές και καταστροφικές στιγμές της έζησε η Αθήνα τη νύχτα της 5ης προς την 6η Νοεμβρίου του 1961. Μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή, που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, στις οποίες θριάμβευσε η ΕΡΕ, αλλά έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Ήδη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητά της και προετοίμαζε το έδαφος για τον «ανένδοτο αγώνα».

Εικόνες από το περιβάλλον

Την φωτογραφία του επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τσέλιος Απόστολος, του τμήματος Β4
Μικρή ΞΎΛΙΝΗ γέφυρα στο Καρά Ντερέ

Πώς πετάνε τα αεροπλάνα;

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σιδηρόπουλος Βαγγέλης, του τμήματος Β2
Ενας καθηγητής του Κέιμπριτζ διαλύει έναν διαδεδομένο μύθο για την αιτία που προκαλεί την ανύψωση των αεροσκαφών Πώς πετάνε τα αεροπλάνα; Πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν την απάντηση, κάποιοι μάλιστα την έχουν διδαχθεί σε σχολές πιλότων. Το πιθανότερο είναι όμως ότι κάνουν λάθος. Η πιο διαδεδομένη ερμηνεία για το πώς λειτουργούν τα φτερά των αεροσκαφών δεν είναι παρά ένας… μύθος που παραπληροφορεί γενιές και γενιές εδώ και δεκαετίες.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

20 από τις καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic.

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κυσσίδου Χρύσα, του τμήματος Γ3
Κάθε μέρα, το National Geographic Magazine δημοσιεύει φωτογραφίες από διάφορα μέρη του κόσμου μας. Εκατοντάδες φωτογράφοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξουν το πιο εντυπωσιακό πλάνο.

Η Θεσσαλονίκη μέσα στις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Στοϊμενίδης Δημήτρης, του τμήματος Γ5
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η IARC για τη σχέση της ρύπανσης με την εκδήλωση καρκίνου Adtech Ad Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία υπάγεται στον ΠΟΥ, τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το 2010 καταδεικνύουν ότι 223.000 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από τη ρύπανση. Ως βασικές πηγές της αναφέρονται οι μεταφορές, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπομπές από εργοστάσια, καθώς και οι ρύποι από τη θέρμανση και το μαγείρεμα στα σπίτια.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζής Γιώργος, του τμήματος Γ5
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Αυτή η μέρα σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης για την προστασία των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ. Σύμφωνα με τη «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος Υδροβίων Πουλιών» (γνωστή απλώς ως «Σύμβαση Ραμσάρ») ο ορισμός των υγροτόπων διατυπώνεται ως εξής: «υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση (marsh), από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα (fen), από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μονίμως ή προσωρινώς κατακλυζόμενες με νερό το οποίο είναι στάσιμο ή ρέον, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα».

Η Διώρυγα του Παναμά

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής,Στάικος Τρύφων και Κριθαρίδης Γιάννης, του τμήματος Γ3
Ένα έργο μοναδικής σπουδαιότητας είναι η Διώρυγα του Παναμά, η οποία συντόμευσε το ταξίδι από τη Νέα Yόρκη στο Σαν Φρανσίσκο κατά 18.000 χλμ. Χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για 10 περίπου χρόνια, κόβοντας δέντρα και χτίζοντας το κανάλι. Οι βασικές δυσκολίες για την ένωση των δύο ωκεανών (Ειρηνικού και Ατλαντικού) ήταν η υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, με τον Ειρηνικό Ωκεανό να βρίσκεται 26 μ. πιο πάνω από τον Ατλαντικό, καθώς και το ανάγλυφο της περιοχής. Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε με ένα σύστημα δεξαμενών (που ονομάζονται λόκς), οι οποίες ανεβάζουν το πλοίο σε ύψος 26 μ. (9 ορόφους δηλαδή) και μετά το κατεβάζουν ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο έχει μήκος 82 χλμ. και πλάτος 91 μ. Το πέρασμα από τη μία δεξαμενή στην άλλη γίνεται πάνω σε σιδηροτροχιές και η όλη διαδρομή, μαζί με την αναμονή, διαρκεί 20 ώρες περίπου.

Καταρράκτης

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Παντελίδης Γιώργος, του τμήματος Γ5
Καταρράκτης ονομάζεται συνηθέστερα το τμήμα ποταμού, τα νερά του οποίου πέφτουν απότομα από μεγάλο ύψος σε χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι δυνατό να συμβαίνει λόγω απότομης και μεγάλης κλίσης της κοίτης του ποταμού, είτε λόγω κάθετης υδατόπτωσης σε κοίτη χαμηλότερου επιπέδου Κύρια στοιχεία ενός καταρράκτη είναι το εύρος του χείλους του, το ύψος του, (ύψος υδατόπτωσης), η κλίση του και ο όγκος του καταρρέοντος νερού ανά ώρα, ή 12ωρο, ή 24ωρο. Από τα παραπάνω στοιχεία ορίζονται και τα είδη των καταρρακτών καθώς και η δυνατότητα υδροηλεκτρικής εκμετάλλευσής των. Κυριότερα είδη καταρρακτών είναι οι κάθετοι, οι περισσότερο θεαματικοί, οι επικλινείς που η υδατόπτωση συνεχίζεται σε επικλινές σκληρό πέτρωμα, και οι βαθμιδωτοί όπου η υδατόπτωση γίνεται τμηματικά, κατά βαθμίδες.