Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013
Σκουπίδια που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, ρυπαίνουν τον ποταμό Νέστο
Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής , Αφεντουλίδου Νικολέτα του τμήματος Γ2
Σημαντικά ρυπαντικά φορτία, κυρίως από τη Βουλγαρία αλλά και από τη χώρα μας, εισέρχονται στον ποταμό Νέστο, απειλώντας το οικοσύστημα και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του ποταμού.
Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή νομού Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ζητούσε απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το αν υφίστανται σχετικές μελέτες για τη ρύπανση και τη μόλυνση του Νέστου και αν, σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας, υπάρχει κοινό πλαίσιο δράσης με τη Βουλγαρία.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, είχε δηλώσει πως “εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις στα όρια οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, στα εισαγόμενα φορτία από τη Βουλγαρία” αλλά, “αν και έχουν ζητηθεί από τη βουλγαρική πλευρά, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, πληροφορίες για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις διασυνοριακές λεκάνες απορροής, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί σχετικά στοιχεία”.
Το πρόβλημα βέβαια έχει ανακύψει και άλλες χρονιές στην περιοχή, όμως ειδικά φέτος, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστούν ανέφικτο τον καθαρισμό του ποταμού. Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενημερώνοντας για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στον ποταμό Νέστο από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο τμήμα του Νέστου, μάλιστα, βρίσκεται στη ζώνη Γ4 “Περιοχή ειδικής διαχείρισης ποταμού Νέστου” του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, δασολόγος Σταύρος Κεχαγιόγλου, εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο την άνοιξη, που φουσκώνουν τα νερά από το λιώσιμο των πάγων, συμπαρασύροντας ό,τι βρίσκεται στις όχθες. “Διαπιστώνουμε τότε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων είναι από τη γειτονική χώρα, αφού φέρουν βουλγαρικές ετικέτες” λέει ο κ. Κεχαγιόγλου.
Αλλωστε, κατά την υλοποίηση των καθηκόντων επόπτευσης – φύλαξης του Εθνικού Πάρκου, το προσωπικό του Φορέα έχει φωτογραφίσει και καταγράψει πολλές φορές σκουπίδια κατά μήκος της όχθης του Νέστου, τα οποία είναι βουλγαρικής προέλευσης και σε συγκεκριμένες θέσεις, μαζεύονται σε μεγάλες ποσότητες και δημιουργούν προβλήματα περιβαλλοντικά και αισθητικά.
“Καθώς ο Φορέας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα των υδάτων του συνόλου της λεκάνης απορροής του Νέστου, αλλά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πρόκειται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει πρόγραμμα παρακολούθησης υδάτων μέσω μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων και χρήσης συγκεκριμένων αντιδραστηρίων” επισημαίνεται στην επιστολή του Φορέα.
Τονίζεται, παράλληλα, ότι η συγκέντρωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο, έχει και επιπτώσεις λειτουργικές και αισθητικές και στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή αποτελούν επισκέπτες της.
“Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού προβλήματος ρύπανσης, ιδιαιτέρως εφόσον πρόκειται και για ρύπανση προερχόμενη από τη γειτονική χώρα και ζητούμε να συμβάλετε στην επίλυσή του” καταλήγει η επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων.
Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ελληνικής Ροδόπης, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η οροσειρά της Ροδόπης μοιράζεται μεταξύ των δύο χωρών καταλαμβάνοντας συνολικά περίπου 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 82% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης ανήκει στη Βουλγαρία και το 18% βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 1.731.150 στρέμματα, με βόρεια όρια τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας έως την περιοχή του Δημαρίου Ξάνθης και νότια όρια τις βορειανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους και τον ποταμό Νέστο.
πηγή: dasarxeio.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου