Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013
Η τίγρης είναι από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη. Είναι όμως από τα πιο απειλούμενα.
Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Χάρης Παρλακίδης, του τμήματος Γ1
Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού των τίγρεων χάθηκε στη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Η Τίγρης είναι Σαρκοφάγο θηλαστικό, της οικογένειας των αιλουροειδών. Το επιστημονικό όνομά της είναι Panthera tigris(Πάνθηρας ο τίγρης) και είναι ένα από τα πιο μεγάλα σαρκοφάγα. Είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές, από τη Σουμάτρα και την Ιάβα μέχρι την Περσία, σε ζώνες που παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση και σε υψόμετρο μέχρι 2000 μέτρα. Το τρίχωμά της έχει άσπρο χρώμα στην κοιλιά, ανοιχτό κιτρινοκόκκινο στο υπόλοιπο σώμα και είναι διακοσμημένο με χαρακτηριστικές μαύρες λωρίδες. Στα υγρά και θερμά κλίματα το τρίχωμά της είναι πιο αραιό και απαλό από ότι είναι σε ψυχρότερα κλίματα. Σε περιοχές που τα χιόνια διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τρίχωμά της παίρνει γκριζόλευκο χρώμα. Στα δάση της Μαλαισίας υπάρχουν μαύρες τίγρεις. Τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και το μήκος του σώματός τους φτάνει τα δυόμισι μέτρα. Η ουρά, που έχει κι αυτή μαύρες λωρίδες, έχει μήκος 1,30 μ. Το ύψος του ακρωμίου κυμαίνεται από ενενήντα εκατοστά μέχρι ένα μέτρο και το μέγιστο βάρος από 280 μέχρι 300 κιλά. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, ενώ οι κύριες του απειλές είναι η υποβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος και η λαθροθηρία. Μπορεί να ζήσει στη φύση 10 με 15 χρόνια ενώ στην αιχμαλωσία έως 20 χρόνια. Υπάρχουν πολλά υποείδη, ορισμένα όμως έχουν εξαφανιστεί.
Δύο τίγρεις της Βεγγάλης
Το 1758, ο Κάρολος Λινναίος στην εργασία του Systema Naturae περιέγραψε για πρώτη φορά την τίγρη με το επιστημονικό όνομα Felis tigris. Το 1929 ο γλωσσολόγος Reginald Innes Pocock κατέταξε την τίγρη στο γένος Panthera δίνοντάς της την ονομασία Panthera tigris.
Τρόπος ζωής
Όπως οι γάτες, έτσι και οι τίγρεις θεωρούν τον εαυτό τους αρχηγό της περιοχής όπου κατοικούν, την οποία θέλουν να εποπτεύουν και να εξερευνούν εκατοστό προς εκατοστό. Μια θηλυκή τίγρη έχει περιοχή επίβλεψης περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ για τα αρσενικά η περιοχή φτάνει τα 60 έως 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο αρσενικός τίγρης δεν ανέχεται άλλα αρσενικά στην περιοχή του και σε περίπτωση που βρει άλλα αρσενικά σ' αυτή θα επιχειρήσει να τα διώξει με έντονη πάλη.
Οι τίγρεις είναι δεινοί κυνηγοί πολλών ειδών ζώων για την εξασφάλιση της τροφής τους. Σε αντίθεση με τις γάτες, οι τίγρεις όχι μόνο δεν φοβούνται το νερό αλλά το αγαπούν ιδιαίτερα, είναι επιδέξιοι κολυμβητές και συχνά μπαίνουν σε ποτάμια και θάλασσες για να βρουν ψάρια. Μπαίνουν επίσης στο νερό για να δροσιστούν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Σχέση με τον άνθρωπο
Οι τίγρεις σε γενικές γραμμές τρέφουν φόβο προς τον άνθρωπο και στη θέα του συνήθως απομακρύνονται ή τον παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας. Δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως στόχο επίθεσης ή τροφή και η μόνη περίπτωση που θα του επιτεθούν είναι αν ο άνθρωπος προσπαθήσει να τους επιτεθεί ή να τις αιχμαλωτίσει πρώτος και ταυτόχρονα έχουν παγιδευτεί χωρίς να μπορούν να διαφύγουν για να σωθούν. Τίγρεις που έχουν μεγαλώσει από μικρή ηλικία ανάμεσα σε ανθρώπους και έχουν εξοικειωθεί μαζί τους, τούς τρέφουν εμπιστοσύνη και έχουν πολύ φιλική συμπεριφορά προς αυτούς η οποία παρά το μεγάλο μέγεθός τους, θυμίζει τη συμπεριφορά μιας κατοικίδιας γάτας. Συχνά παίζουν με τους ανθρώπους ή τους προκαλούν να τις χαϊδέψει. Φυσικά επειδή δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο που μπορεί να συμπεριφερθεί απρόβλεπτα, οι άνθρωποι τηρούν κάποια μέτρα ασφαλείας και προσπαθούν να μένουν μακριά τους. Στην πραγματικότητα μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί ο άνθρωπος για την τίγρη παρά το αντίστροφο. Η λαθροθηρία κινδυνεύει να εξαφανίσει πολλά είδη τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει προσπάθειες οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων για τη διάσωσή τους.
Βικιπαίδια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου