Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012
Τελικά, ηλιοθεραπεία θα κάνουμε;
Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Αθανασιάδου Κυριακή και Ουζούνη Σέβη του τμήματος Γ1
Η ατμόσφαιρα είναι ένα στρώμα αερίων πάχους 100km. Το πιο κοντινό στρώμα στην επιφάνεια της Γης ονομάζεται τροπόσφαιρα και τα επόμενα 35km στρατόσφαιρα.
Ο ήλιος ,πηγή ζωής ή προβλημάτων; Ο ήλιος ,που μας φωτίζει και μας ζεσταίνει ,εκπέμπει ένα μεγάλο φάσμα ακτινοβολιών που περιλαμβάνει ,την ορατή και υπέρυθρη έως την υπεριώδη ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εξαιρετικά βλαβερή.
Όζον ,ένα φυσικό ηλιακό φίλτρο: Το όζον(Ο3)της στρατόσφαιρας λειτουργεί ως φίλτρο που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της βλαβερής αυτής ακτινοβολίας .Όμως το όζον είναι πολύ δραστικό και με την επίδραση την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας με τα άτομα του χλωρίου που δημιουργούνται στη στρατόσφαιρα από τη διάσπαση αυτή τα άτομα του χλώριου ξαναγεννιούνται ,με αποτέλεσμα ένα άτομο χλωρίου μπορεί να καταστρέψει 100.000 μόρια όζοντος και γι’ αυτό η αντίδραση αυτή ονομάζεται αλυσιδωτή.
Προβλήματα στη στρατόσφαιρα: Στην Ανταρκτική ιδιαίτερα τον Οκτώβριο ,αλλά και στην Αρκτική και πάνω από την Ευρώπη και την Αμερική σε μικρότερο βαθμό ,έχουν δημιουργηθεί τρύπες στη ζώνη του όζοντος. Όσο το όζον καταστρέφεται ,αυξάνει ο κίνδυνος για: 1. καρκίνο του δέρματος ,2.καταρράκτη στα μάτια ,3.γονιδιακές μεταλλάξεις ,4.καταστρόφη του πλαγκτόν στους ωκεανούς και επίδραση στην τροφική αλυσίδα ,5.υπερθέρμανση του πλανήτη-επίδραση στο κλίμα. Ακόμη η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τις πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα και με τα χρόνια οι άνθρωποι να μοιάζουν ζαρωμένοι ή να προκαλέσει επιφανειακή διαταραχή στο δέρμα(κάψιμο).
Και τώρα τι κάνουμε ; Στο Μόντρεαλ το 1987 υπογράφηκε μια διεθνής συνθήκη για την προστασία του όζοντος της στρατόσφαιρας η οποία προβλέπει την αντικατάσταση των CFCs από υδροφθοράνθρακες ή υδροχλωροφθοράνθρακες .Έτσι είναι πολύ πιθανόν το στρώμα του όζοντος να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση στα μέσα του 21ου αιώνα.
Και τα καλά νέα: Τον Ιούλιο του2003 οι μετρήσεις των επιστημόνων στην Ανταρκτική επιβεβαίωσαν ότι η καταστροφή του στρώματος του όζοντος άρχισε να επιβραδύνεται. Το Μόντρεαλ ίσως άρχισε να αποδίδει. Ακόμη και τώρα όμως η ηλιοθεραπεία φαίνεται καλή ιδέα μονό κάτω από ορισμένες συνθήκες.
ΠΗΓΉ:ΒΙΒΛΊΟ ΧΗΜΕΊΑΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου