Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012
Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες έρευνες σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων
Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί το ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS σε Ιόνιο Πέλαγος, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο
προκειμένου από εκεί να διαφανεί και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Από χθες το πρωί το Nordic Explorer μαζί με τα δύο μικρότερα πλοία, το Romulus και το Thor Chaser, που το συνοδεύουν, βρέθηκε στα νερά της Ηλείας και στη συνέχεια αναχώρησε για τα νότια της Κρήτης, όπου και εκεί θα πραγματοποιήσει τις ανάλογες έρευνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες τα δύο πλοία κινήθηκαν στην περιοχή ανάμεσα την Κυλλήνη και το Κατάκολο για την ακρίβεια από τα ανοιχτά της Κουρούτας έως το Κάστρο και συνέχισαν την πορεία τους βόρεια της Ζακύνθου, ενώ αργά το βράδυ κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του νησιού προς το νότο για να φύγει στη συνέχεια προς την Κρήτη. Τις προηγούμενες ημέρες τα δύο ερευνητικά πλοία είχαν «σκανάρει» τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την περιοχή γύρω από το Κατάκολο και έτσι χθες
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το νορβηγικό πλοίο από τα 10.000 χιλιόμετρα γραμμών που θα ερευνήσει έχει ήδη τελειώσει τα 3.000 χιλιόμετρα ολοκληρώνοντας τις πυκνές σεισμικές γραμμές στα δυτικά της Κέρκυρας όπου φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς.
Μετά τις πρώτες έρευνες στην Κρήτη, θα επιστρέψει στα δυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά για έρευνες σε πιο βαθιά νερά. Να σημειωθεί πως το πλοίο σέρνει από πίσω του πιστόλια πεπιεσμένου αέρα τα οποία βγάζουν έναν κρότο, ενώ τα μακριά καλώδια που σέρνει το πλοίο βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων, έχουν πάνω υγρόφωνα που συλλαμβάνουν τις ανακλάσεις των ήχων.
Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των σημάτων στη θάλασσα και θα σταλούν για επεξεργασία και καθαρισμό από τους περιττούς ήχους στα κεντρικά ερευνητικά κέντρα της PGS. Τα αποτελέσματα θα δείξουν πού είναι πιθανόν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες για να γίνουν σε επόμενο στάδιο διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες.
Πηγή: ilialive
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου