Σελίδες

ΟΠΑ1ΓΔ

ΟΠΑ1ΓΔ
Μέλη της ΟΠΑ1ΓΔ τη Σχολική χρονιά 2016-2017

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Άνοιξη και αλλεργίες


Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Δανάη Λαμπάκη, του τμήματος Γ2.
Μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες. Πολλοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν έστω και μία φορά στη ζωή τους κάποια αλλεργική αντίδραση. Τι είναι όμως η αλλεργική αντίδραση ; Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούςέναντι πολλών και διαφορετικών ουσιών οι οποίες βρίσκονται στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε καθώς επίσης και σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Όλες αυτές οι ουσίες οι οποίες δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση τις ονομάζουμεαλλεργιογόνες, κυριότερες εκ των οποίων είναι : γύρη των λουλουδιών, τριχώματα ζώων, οικιακή σκόνη, τροφές, φάρμακα. Επίσης σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα εντόμων (σφήκα κλπ.) Στο αίμα κυκλοφορούν διάφορα αντισώματα που σκοπός τους είναι να απομονώσουν και να καταστρέψουν κάθε ξένη ουσία που μπορεί να μας βλάψει. Εκείνα τα αντισώματα που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της αλλεργίας ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες Ε (immunoglobulineE ή εν συντομίαIgE).

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Κρεμαστοί κήποι» σε διαφημιστικές πινακίδες!


Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Κυριακή Αθανασιάδου, του τμήματος Γ1. Ο Καλιφορνέζος καλλιτέχνης Stephen Glassman αποφάσισε να δημιουργήσει μικρούς κήπους πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους του Λος Άντζελες σε μια προσπάθεια να προσφέρει επιπλέον πράσινοστη μεγαλούπολη. Το έργο του ονομάζεται «Urban Air» και όπως επισημαίνει ο ίδιος «οι μικροί κήποι στον ουρανό, μέσα στις διαφημιστικές πινακίδες που είναι τόσο πολλές στην πόλη, είναι ένας καλός τρόπος να λειτουργήσει επιτέλους η διαφήμιση θετικά για το περιβάλλον».

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στο αρχαιολογικό μουσείο Βόλου














Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. που περιλαμβάνει επτά χώρους έκθεσης. Το αρχικό σχέδιο κατασκευής εκπόνησε ο μηχανικός της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδης και το υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Ι.Π. Σκούταρης. Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου, μέσα στο πάρκο της περιοχής του Αναύρου. Αφορμή και σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως με τις ανασκαφές του Α. Αρβανιτόπουλου στις αρχές του 20ου αι.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Το ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα κτίσθηκε το 1925 από τους αδελφούς Σπυρίδωνα και Νικολέτου Τσαλαπάτα με τις οδηγίες Βέλγων μηχανικών με σκοπό την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών. Καταλαμβάνει μια έκταση 22.000 τ.μ. από τα οποία 7.500 τ.μ. είναι στεγασμένα. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του απασχολούσε 125 - 150 άτομα και είχε εγκατεστημένη ισχύ 150 ίππων με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες του εργοστασίου. Το 1928 έγινε επέκταση του εργοστασίου. Η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται πλέον στους 300 ίππους το δε προσωπικό στα 200 - 250 άτομα. Τα προϊόντα του εργοστασίου ήταν διάφοροι τύποι τούβλων (οκτάτρυπα, εξάτρυπα, συμπαγή), κεραμίδια Γαλλικού τύπου (Μασσαλίας), κεραμίδια Ελληνικού τύπου (Βυζαντινά) καθώς και κορυφοκέραμα. Στην δεκαετία του '60 το εργοστάσιο διακόπτει τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες του και συνδέεται στο εθνικό δίκτυο της ΔΕΗ. Την ίδια περίοδο αγοράζονται ηλεκτροκίνητα μηχανήματα επεξεργασίας της πρώτης ύλης καθώς και παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών. Το προσωπικό μειώνεται στα 80 άτομα. Το 1975 το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα διακόπτει οριστικά την λειτουργία του λόγω του ανταγωνισμού και των συσσωρευμένων οικονομικών απαιτήσεων. Το 1994 ο Δήμος Βόλου αγοράζει το συγκρότημα από τους κληρονόμους Τσαλαπάτα στα πλαίσια του προγράμματος URBAN και λίγο αργότερα η Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ) εκπονεί τις μελέτες για την αποκατάσταση των χώρων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και την ένταξη νέων χρήσεων. Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το 1998 και τελείωσαν το 2001. Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας δημιουργήθηκε από τοΠολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο διάστημα 2004-2006 στους χώρους του κυρίως εργοστασίου: στα νέα τριβεία, τις δεξαμενές αργίλου, το λεβητοστάσιο, την αίθουσα παραγωγής και την κάμινο Hoffmann. Ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Ιδρύματος.