Σελίδες

ΟΠΑ1ΓΔ

ΟΠΑ1ΓΔ
Μέλη της ΟΠΑ1ΓΔ τη Σχολική χρονιά 2016-2017

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Μυστήριο με την παραμόρφωση του φλοιού της Γης στον Κορινθιακό Κόλπο

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πουλή Μαρίνα, της Β' τάξης
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η παραμόρφωση δεν δικαιολογείται, καθώς απουσιάζει η έντονη σεισμική δραστηριότητα Ερωτηματικά προκαλεί στους επιστήμονες η παραμόρφωση του φλοιού της Γης στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο. Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα για την οποία βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, και ο δόκιμος ερευνητής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χουσιανίτης, στην περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη παραμόρφωση φλοιού στην Ελλάδα, η οποία δεν δικαιολογείται όμως από τη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό το «έλλειμμα» μεγάλων σεισμών που εντοπίζεται στην περιοχή καλούνται πλέον να μελετήσουν οι επιστήμονες, διερευνώντας κατά πόσο τα ευρήματα υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο.

Έρευνα για το περιβάλλον στην Ελλάδα

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Κυρεθοπούλου Θένια, της Γ' τάξης
Το περιβάλλον είναι σε κακή κατάσταση στην Ελλάδα αλλά μπορεί να διασωθεί με πολύ προσπάθεια, πιστεύουν 8 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν σε έρευνα φοιτητών εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακολουθεί η αποψίλωση και η καταστροφή των δασών. Οι 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το 83% θεωρεί ότι το μέλλον είναι αβέβαιο αλλά αναστρέψιμο. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κ.Ε.Τ.Α.Κ. (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας ) του Mediterranean College με την συνδρομή της Σχολής Μηχανικών του Κολλεγίου.

Τα έξι σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και τι μπορείς να κάνεις εσύ

Το θέμα επιμελήθηκε οι μαθητές της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σέντας ΄Αγγελος, Δερμεδεσιώτης Αλέξανδρος & Σωληναράς Παναγιώτης, της Γ' τάξης
Συμπληρώθηκαν τέσσερις δεκαετίες και πλέον από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου 1970, αλλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι περισσότερο επίκαιρα και κρίσιμα από ποτέ. Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε χθες, το Inhabitat σταχυολόγησε και παρουσίασε συνοπτικά τα έξι πιεστικότερα οικολογικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. —Κλιματική Αλλαγή Παρότι το 97% των κλιματικών επιστημόνων συμφωνοούν ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικότητα με κύριο αίτιο τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, η πολιτική βούληση για μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων δεν είναι αρκετά ισχυρή. Ίσως ακόμα πιο ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες πείσουν την κοινή γνώμη, τους πολιτικούς, αλλά κυρίως τους βιομηχάνους ότι πρέπει να αλλάξουν μυαλά διότι σε λίγες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν αγορές να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο χιλιόχρονος «Άδωνις» της Πίνδου γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αλμπάντης Γιώργος, της Γ' τάξης
Πρέπει να φύτρωσε το σωτήριον έτος 941 και να ήταν ήδη 500 ετών όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα πεύκο που βρέθηκε πρόσφατα στην Πίνδο και χρονολογήθηκε με σχετική ακρίβεια στα 1.075 χρόνια, κάτι που το καθιστά «το γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη». Ο ορεσίβιος Μαθουσάλας είναι μια πεύκη λευκόδερμος (Pinus heldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, το οποίο βρέθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου, και βαφτίστηκε ανεπίσημα «Άδωνις». Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης «περισσότερα από μια ντουζίνα» άλλα ρόμπολα με ηλικία που κυμαίνεται στη μία χιλιετία. «Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον» λέει ο δενδροχρονολόγος Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.

Η κλιματική αλλαγή

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σκουλίδη Ευαγγελία, της Γ' τάξης
Η κλιματική αλλαγή ασκεί αντίκτυπο στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Το κλίμα της γης αλλάζει με τρόπους που επηρεάζουν τον καιρό, τους ωκεανούς, το χιόνι, τον πάγο, τα οικοσυστήματα και την κοινωνία μας. Οι φυσικές αιτία δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν από μόνες τους όλες αυτές τις αλλαγές. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, εκλύοντας πρωταρχικά δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα -γνωστά ως αέρια του θερμοκηπίου- στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Οι κλιματικές αλλαγές θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν χώρα στο μέλλον. Όσο περισσότερα αέρια εκπέμπουμε, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μελλοντικές κλιματικές αλλαγές. Επειδή οι αλλαγές στο κλιματικό σύστημα επηρεάζουν την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία μας, εμείς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μερικές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της στην ευημερία μας.

Παιδιά από όλη την Ελλάδα συνεδρίασαν για το θαλάσσιο περιβάλλον

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τζημαγιώργη Αναστασία, της Γ' τάξης
Για 23η χρονιά, η HELMEPA οργάνωσε το Συμβούλιο Αντιπροσώπων παιδιών μελών του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» στην Αθήνα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Στο χώρο της περιβαλλοντικής έκθεσης της HELMEPA, στο κτίριο της Costamare, συνεδρίασαν τα 13 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, από Φλώρινα, Ροδόπη, Μεσσηνία, Μαγνησία, Λέσβο, Κέρκυρα, Κάσο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Αιτωλοακαρνανία και Αττική, ως αρχηγοί των πιο δραστήριων ομάδων και εκπρόσωποι των 7.675 παιδιών-μελών της περασμένης σχολικής χρονιάς μαζί με το απερχόμενο Προεδρείο τους. photo3-img_7738Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΗΕLMEPA: «Στη συνάντηση τους, τα παιδιά αντάλλαξαν εμπειρίες από το Πρόγραμμα, αναφέρθηκαν σε περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές τους, πρότειναν δράσεις στα υπεύθυνα στελέχη της HELMEPA και εξέλεξαν για τη χρονιά 2016-2017, Πρόεδρο τον 8χρονο Νίκο Φερεντίνο, του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς Βόνιτσας, Αντιπρόεδρο τον 5χρονο Ορέστη Ηλιάδη, του Νηπιαγωγείου Αγ. Αντωνίου Θέρμης Θεσσαλονίκης και Γραμματέα τον 9χρονο Κωνσταντίνο Αιλιανό-Ξάνθο, του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών».

Συναγερμός σε Κρήτη και σύντομα Πελοπόννησο για το βακτήριο που εξοντώνει την ελιά

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Γεωργιάδου Δέσποινα, της Β' τάξης
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του… παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά Σύντομα στα μέτρα προστασίας αναμένεται να τεθεί και η Μεσσηνία με την Πελοπόννησο σύμφωνα με πληροφορίες του kalamatanews.gr. Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του… παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά! Μπορεί η «φυλλοξήρα της ελιάς» όπως έχει χαρακτηριστεί να μην έχει φτάσει στην Κρήτη ακόμη, αλλά οι γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και ήδη μια επιτροπή που έχει συσταθεί σε όλη την Κρήτη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο , κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα!

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Αρκτική εκπέμπει SOS: Θερμοκρασίες πάνω από το 0 για δεύτερο χειμώνα στη σειρά

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τάσκου Ιουλία, της Β' τάξης
Το φαινόμενο «midwinter warming» επαναλαμβάνεται και προκαλεί εντονότατη ανησυχία στους επιστήμονες Οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον εμφανείς στον πλανήτη και επηρεάζουν μεγάλο μέρος κατοικημένων περιοχών και τεράστιους -σε αριθμούς- πληθυσμούς ανθρώπων. Ωστόσο, το στοιχείο που εκτοξεύει στο «κόκκινο» την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες στους πόλους της Γης και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, η οποία παρουσιάζει θερμοκρασίες πάνω από το 0 (μηδέν) για δεύτερο χειμώνα στη σειρά.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Οι πολικές αρκούδες γίνονται κλιματικοί πρόσφυγες

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Σαλωνίδου Μαρία, της Β' τάξης
Μόλις φθάνει το φθινόπωρο, οι πολικές αρκούδες καταφθάνουν στο χωριό του αρκτικού κύκλου. Κοιμούνται στην άμμο, παίζουν στα ρηχά ή κολυμπούν στα ανοικτά με τα μικρά τους προς μεγάλη τέρψη των εκατοντάδων τουριστών που φθάνουν εδώ για να τις δουν. Οταν πέφτει η νύχτα, οι αρκούδες κατηφορίζουν στην πόλη καθιστώντας επικίνδυνη ακόμα και μια βραδινή βόλτα και εγκαταλείπουν τα στενά σοκάκια της μόνο όταν τις κυνηγήσουν οι ειδικές περίπολοι με προβολείς και βολίδες κρότου λάμψης. Από αυτές τις σκηνές κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν με αφανισμό. Οι επιστήμονες μέτρησαν περισσότερες από ογδόντα στο Κακτοβί που μοιάζουν να είναι παχιές και υγιείς. Ωστόσο, οι αρκούδες που καταφθάνουν εδώ είναι στην πραγματικότητα κλιματικοί πρόσφυγες που αναγκαστικά παραμένουν στη στεριά, αφού οι θαλάσσιοι πάγοι, απαραίτητοι για την επιβίωση αλλά και τη θήρα, διαρκώς συρρικνώνονται.

Τα μυστικά για τη σωστή ανακύκλωση

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Μαντιού Βαϊα & Λαζάρου Νικολίνα, της Β' τάξης
Με πολύ απλές ενέργειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, το όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πραγματικότητα Πόσο εφικτό είναι να αντιστρέψουμε την αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον; Και όμως, είναι πιο εφικτό από όσο νομίζουμε! Με πολύ απλές ενέργειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, το όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πραγματικότητα. Όλοι μας οφείλουμε να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα θα ενδυναμώσουν το πράσινο αποτύπωμα της Ελλάδας. Με τη συμμετοχή μας στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών στα προγράμματα του Μπλε Κάδου και του Μπλε Κώδωνα, συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της περιοχής που κατοικούμε, καταφέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα όπως η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους ταφής και η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών που απαιτείται για την παραγωγή νέων συσκευασιών.

Ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη και απειλεί με... χάος τη ζωή στον πλανήτη μας

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της Ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Παπανικολάου Παναγιώτα, της Β' τάξης Τελείως απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες από την ηλιακή έκλαμψη που «χτύπησε» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας την Τετάρτη, αφού η τεράστια ποσότητα των ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων που απελευθερώθηκαν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στη Γη με ακραία φαινόμενα του διαστημικού καιρού, προκαλώντας χάος στη ζωή μας. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του 'Ηλιου διαταράσσει τα μαγνητικά του πεδία και οι οποίες εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας. Πρόκειται για φαινόμενα που διαταράσσουν τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας με συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας ανάλογα με την ισχύ τους, από μικρές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων. Αυτή τη φορά, η ηλιακή έκλαμψη φαίνεται πως δημιούργησε μια σχετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση με τους μαθητές

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Σχολείου η πρώτη συνάντηση με τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης σχετικά με το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε