Σελίδες

ΟΠΑ1ΓΔ

ΟΠΑ1ΓΔ
Μέλη της ΟΠΑ1ΓΔ τη Σχολική χρονιά 2016-2017

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Περιβαλλοντικός σχεδιασμός μεγάλων αστικών πόλεων

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Ευαγγελία Γραμματή του τμήματος B1
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των μεγάλων αστικών κέντρων στη γη διατηρήθηκαν οι παρακάτω κανόνες σχεδιασμού πόλεων:

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οργανώνουμε την εκδρομή μας: Ενυδρείο Καστοριάς

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Αρβανιτίδου Μαρία του τμήματος Β2 και Κυριαζίδου Ιωάννα του τμήματος Β1
"Κιβωτός" των γλυκών ψαριών της Ελλάδας αποτελεί το ενυδρείο Καστοριάς που είναι και το μεγαλύτερο σε μέγεθος ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων... Το ενυδρείο Καστοριάς "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος", που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012, φιλοξενεί ενδημικά και αυτόχθονα είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδος, καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες της χώρα μας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη λειτουργίας, ιχθυολόγο Άννα Λάτσιου, αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά, μια προσομοίωση της Λίμνης Καστοριάς και μια προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα, ενώ η κάθε δεξαμενή αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό κύκλωμα με μηχανικά φίλτρα και μηχανισμούς οξυγόνωσης του νερού. Όσον αφορά τα είδη των ψαριών, φιλοξενούνται συνολικά 38 είδη και οργανισμοί όπως νεροχελώνες, καραβίδες και τρίτωνες.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Γιατί αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Γεώργιος Χατζής του τμήματος Β5
Η θερινή ώρα καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1970 Τα χαράματα της Κυριακής 29 Μαρτίου, στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος, η χώρα μας, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λειτουργεί ξανά με θερινή ώρα. Στην Αμερική η Θερινή Ώρα θα αρχίσει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. Ο θεσμός της θερινής ώρας, όπως εξηγεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ατμοσφαιρική ρύπανση: νοητική καθυστέρηση, άγχος και εγκεφαλικά

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Γιώργος Γκιαούρης του τμήματος Β3
Τρεις νέες επιστημονικές μελέτες φωτίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Αυτή τη φορά αποδεικνύεται ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, συμβάλλουν στην εκδήλωση άγχους, αλλά και στην πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων στους ενήλικες. —Ρύπανση και παιδιά

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει το Λονδίνο με τη... Νέα Υόρκη σχεδιάζει η Ρωσία!

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Άγγελος Τσαμπάζης του τμήματος Β5
Ο αυτοκινητόδρομος θα ξεκινά από το Λονδίνο και διασχίζοντας 10 ευρωπαϊκές χώρες, όλη την Ασία και μετά από 20.000 χιλιόμετρα θα καταλήγει στη Νέα Υόρκη Ένα πλάνο που θα αλλάξει τον παγκόσμιο οδικό χάρτη έχει ξεκινήσει η Ρωσία. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένας δρόμος -που δε θα υπάρχει όμοιός του- θα καταφέρει να φέρει κοντά την Ευρώπη με την Αμερική!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

20 Μαρτίου 2015: Έκλειψη Ηλίου ορατή και από την Ελλάδα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Γεώργιος Χατζής του τμήματος Β5
Την Παρασκευή 20-3-2015, η Ευρώπη θα έχει τη τύχη να θαυμάσει ένα απόκοσμης ομορφιάς και μεγάλης σπανιότητας φαινόμενο! Όταν η Σελήνη ευθυγραμμίζεται τέλεια με τον Ήλιο και τη Γη, διασχίζοντας τη νοητή ευθεία που ενώνει τα δύο ουράνια σώματα, τότε συμβαίνει το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Οι παρατηρητές των περιοχών της γης που διασχίζει η σκιά της σελήνης (umbra) παρατηρούν μια ολική έκλειψη ηλίου, ενώ οι παρατηρητές που βρίσκονται στην παρασκιά (penumbra) παρατηρούν μια μερική έκλειψη ηλίου. Η διαφορά τους έγκειται στο ποσοστό κάλυψης του Ηλιακού δίσκου. Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης υπάρχει πλήρης επικάλυψή του, ενώ στη περίπτωση της μερικής ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται μερικώς, σε ποσοστό που εξαρτάται από την απόσταση της περιοχής από το “μονοπάτι της σκιάς”.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Κλέντια Χότζα, Χρήστος Τζήμος και Πάρης Χατζηκούρτης του τμήματος Γ5
Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών (ρύπων) στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Το ουράνιο τόξο

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Σοφία Χατζηθεοδώρου του τμήματος Γ5.
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικόκαι μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιουπέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Οργανώνουμε την εκδρομή μας: Νυμφαίο Φλώρινας

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Βασίλης Τριανταφυλλίδης του τμήματος Β5
Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νεβέσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.350) που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας μέσω του οδικού άξονα Ξινού Νερού. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αποκαλύφθηκε πώς οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώματα

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Γεώργιος Χατζής του τμήματος Β5
Ερευνητές στην Ελβετία κατάφεραν να εξηγήσουν πώς αλλάζουν χρώματα οι χαμαιλέοντες. Το μυστικό κρύβεται στο ότι τα συμπαθή ερπετά διαθέτουν δύο στρώματα κυττάρων στο δέρμα τους, τα οποία περιέχουν νανοκρυστάλλους διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Οι χαμαιλέοντες μεταβάλλουν κατά βούληση την απόσταση μεταξύ αυτών των ποικιλόμορφων μικροσκοπικών κρυστάλλων (σε ποσοστό γύρω στο 30%) και έτσι αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, με αποτέλεσμα στα μάτια των άλλων να αλλάζουν χρώμα και να καμουφλάρονται.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κομποστοποίηση

Το θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Σοφία Χατζηθεοδώρου του τμήματος Γ5
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η Ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης που αφόρα οδηγό εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Γεωπαθολογία

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής:Κλέντια Χότζα, Χρήστος Τζήμος, Πάρης Χατζηκούρτης του τμήματος Γ5 Γεωακτινοβολίες και ραδιαισθησία
Ο πλανήτης μας δέχεται συνεχώς κοσμικές ακτινοβολίες, τις οποίες αντανακλά πίσω. Η εκπεμπόμενες όμως ακτινοβολίες εκ της Γης, μεταφέρουν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των υλικών όπου αντανακλώνται. Αυτές οι ακτινοβολίες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, όλα τα όντα, ανάλογα τη συμβατότητά τους με τους έμβιους οργανισμούς. Σε τοποθεσίες με πολύ θετική γεωακτινοβολία, οι αρχαίοι 'Ελληνες, όπως και άλλοι αρχαίοι λαοί, έκτιζαν ναούς και θεραπευτήρια, γι' αυτό ακόμα και σήμερα τα μέρη αυτά έχουν ιδιαίτερη "δόνηση".

Οργανώνουμε την εκδρομή μας: Καστοριά

Το θέμα επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής: Αρβανιτίδου Μαρία του τμήματος Β2 και Κυριαζίδου Ιωάννα του τμήματος Β1
Η Καστοριά είναι πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 13.387 κατοίκους (2011).

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η οξίνιση των ωκεανών

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Χατζημιχαήλ Νίκος, του τμήματος Β2
Η οξίνιση των ωκεανών που συντελείται από τη διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα έμβια όντα της θάλασσας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός του CO2. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 1/3 του εκλυόμενου αυτού αερίου απορροφάται από τη θάλασσα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η χημεία των ωκεανών. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στη θάλασσα παράγει ανθρακικό οξύ. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το θαλασσινό νερό είναι 23% πιο όξινο από ότι στις αρχές τις βιομηχανικής επανάσταση. Μέχρι το 2100 θα μπορούσε να φτάσει το 170%.

Παγωμένη Λίμνη στη Σλοβακία

Το θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής, Θεολογίδης Δημήτρης, του τμήματος Β1 Κάποιοι πεζοπόροι που διέσχιζαν τα όρη Τάτρα στη Σλοβακία συνάντησαν μια παγωμένη λίμνη τόσο καθαρή, που μπορούσαν να δουν τα βράχια και τις πέτρες στον πυθμένα της! Μοιάζει με θαύμα αλλά στην πραγματικότητα εξηγείται επιστημονικά .