Σελίδες
ΟΠΑ1ΓΔ
Ετικέτες
- Περιβάλλον (523)
- Διάφορα (311)
- Δράσεις (90)
- Υγεία (16)
- Ψυχαγωγία (10)
- Επικοινωνία (1)
Παρασκευή 25 Απριλίου 2014
Ηχορύπανση
To θέμα επιμελήθηκε ο μαθητής της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Νιζάμης Δημήτρης, του τμήματος Γ4
Με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να ζουν σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές – τάση που θα αυξηθεί περαιτέρω στις επόμενες δεκαετίες- η ρύπανση παντός είδους κατακλύζει τις πόλεις. Ηχορρύπανση είναι ο υπερβολικός και ενοχλητικός περιβαλλοντικός θόρυβος που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα ζώα ή από μηχανές και διαταράσσει τη δραστηριότητα ή την ισορροπία του ανθρώπου και τη ζωή των ζώων.
Οι επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στον άνθρωπο.
Οι επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στον άνθρωπο είναι πολλές. Μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, άγχος, απώλεια ακοής κ.ά.
Η ηχορρύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία μας. Προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.
Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
Πεταλούδες, το στολίδι της φύσης
Τo θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Χαριζάνη Ελένη, του τμήματος Γ5
Τετάρτη 23 Απριλίου 2014
Οι κλιματικές αλλαγές τρελαίνουν τα ψάρια που γίνονται εύκολα θύματα
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Λουκίδου Σοφία, του τμήματος Γ4
Η οξίνιση των θαλασσών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμπεριφορά πολλών ψαριών, καθώς δείχνουν να χάνουν το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης, με συνέπεια να πέφτουν πιο εύκολα στο στόμα άλλων ψαριών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστραλο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που διαπίστωσε ότι μερικά ψάρια "τρελαίνονται" σε τέτοιο βαθμό, που έλκονται πια από την μυρωδιά των θηρευτών τους, προσφέροντας έτσι τον εαυτό τους κυριολεκτικά…στο πιάτο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Μάντεϊ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας. Στην περιοχή αυτή τα νερά είναι από τη φύση τους όξινα, καθώς αναβλύζουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από υποθαλάσσια ηφαίστεια.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την παραγωγή.... ελαιολάδου
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Αυγητίδου Βασιλκή, του τμήματος Γ2
Tα ελαιόδενδρα που υπάρχουν στη Μεσόγειο και κυρίως αυτά της Ελλάδος και της Τουρκίας ανήκουν στις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας
Tα ελαιόδενδρα που υπάρχουν στη Μεσόγειο και κυρίως αυτά της Ελλάδος και της Τουρκίας ανήκουν στις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με έρευνα ιταλών καθηγητών που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ελαιόδενδρων.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 4,1% κατά μέσο όρο την παραγωγή και κατά 9,6% τα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών.
Σκόνη από τη Σαχάρα πνίγει το Λονδίνο
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Παπά Κωνσταντίνα, του τμήματος Γ4
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λονδίνο.
Η είδηση δεν είναι αυτή αλλα το γεγονός ότι μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελείται από σκόνη που ταξίδεψε στη βρετανική πρωτεύουσα από την έρημο Σαχάρα.
Σύμφωνα με τη μετεωρολική υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office), το φαινόμενο αυτό συμβαίνει πολλές φορές κάθε χρόνο και οφείλεται στη συγκυρία ισχυρών νοτιάδων με εκδήλωση αμμοθύελλας στη βορειοαφρικανική έρημο.
Η σκόνη της Σαχάρας μαζί με τα μικροσωματίδια και τους ρυπαντές από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και αέρια όπως το διοξείδιο του αζώτου και το όζον συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέηλ για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, επισημαίνει η Έλεν Ντέικρ, μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
Τρίτη 22 Απριλίου 2014
Μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Νιζάμη Αναστασία, του τμήματος Γ4
Όλα ξεκίνησαν πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια! Ή κάπου εκεί γύρω. Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φώκιες, στις βόρειες θάλασσες. Από κει ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και έφτιαξαν τα διαφορετικά είδη φώκιας που γνωρίζουμε σήμερα. Ανάμεσά τους και η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Μονάχους μονάχους!
Οι πρόγονοι της φώκιας ήταν στεριανοί και είχαν τέσσερα πόδια, τρίχωμα και ουρά! Η τροφή, όμως, στη στεριά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή. Έτσι, τα πρωτόγονα εκείνα ζώα, που θύμιζαν κάτι από αρκούδα (;), σκύλο (;) ή ασβό (;), στράφηκαν στο νερό. Στην αρχή ψάρευαν άτσαλα στα ρηχά. Με τον καιρό, όμως, εξελίχθηκαν σε εξαίρετους κολυμβητές. Τα πόδια τους μετατράπηκαν σε πτερύγια και οι βουτιές τους φτάνουν πολλά μέτρα βάθος. Μια Μεσογειακή φώκια βουτάει πάνω από 150 μέτρα!
Τρίτη 8 Απριλίου 2014
Το ουράνιο τόξο της φύσης
Τo θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Χαριζάνη Ελένη, του τμήματος Γ5
Κυριακή 6 Απριλίου 2014
Η Σελήνη νεότερη κατά 100 εκατ. χρόνια
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Τσέτα Κυριακή, του τμήματος Γ4
Η Σελήνη είναι περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια νεότερη από αυτό που εκτιμούσαν προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας με τίτλο “Η προέλευση της Σελήνης” βασίστηκε σε εξέταση σεληνιακών πετρωμάτων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δορυφόρος της Γης δεν δημιουργήθηκε πριν από 4,56 δισ. χρόνια, αλλά πριν από 4,4-4,45 δισ. χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Σελήνη είναι το “παιδί” της σύγκρουσης ενός μυστηριώδους πλανήτη -στο μέγεθος του Άρη ή μεγαλύτερου- με τη Γη. Η σύγκρουση με τη Θεία, όπως ονομάστηκε το ουράνιο σώμα, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων θραυσμάτων στο διάστημα. Μέρος αυτών των θραυσμάτων συγκολλήθηκε δημιουργώντας το δορυφόρο μας.
Μετά τη διαμόρφωσή της, στην επιφάνεια της Σελήνης υπήρχε ένα ωκεανός λιωμένων πετρωμάτων. Οι πιο ακριβείς εκτιμήσεις της ηλικίας των πετρωμάτων που αναδύθηκαν από αυτό τον ωκεανό είναι στα 4,36 δισ. χρόνια.
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014
Το κόκκινο ελάφι
To θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Λουκίδου Σοφία, του τμήματος Γ4
Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας και σίγουρα ένα από τα πιο αγαπητά είδη των ελληνικών δασών. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες µας, όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.
Η ζωή του Κόκκινου Ελαφιού
Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, το κόκκινο ελάφι αφήνει ανελλιπώς τα ίχνη του στον ελλαδικό χώρο. Ως φυσικός βοσκητής, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη βάση της τροφικής πυραμίδας. Μεγάλα αρπακτικά και γύπες – που σήμερα απειλούνται επίσης µε εξαφάνιση - θα μπορούσαν να στηρίζουν την επιβίωσή τους στην ύπαρξη των ελαφιών. Η βιοποικιλότητα άλλωστε δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πλέγμα με κρίκους άρρηκτα συνδεδεμένους.
Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!
Τo θέμα επιμελήθηκε η μαθήτρια της ομάδας Περιβαλλοντικής Αγωγής Χαριζάνη Ελένη, του τμήματος Γ5
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)